• Посилання скопійовано

Підприємство не проводить діяльності: чи можна не звітувати?

Підприємство у звітному місяці не здійснювало діяльність. Працює лише директор, який є засновником цього підприємства. Чи можна не подавати звітність ? Чи можна не нараховувати зарплату директору?

Подання звітності

1. Фінансова звітність

Бухоблік ведуть всі юрособи незалежно від результату діяльності. Тому Закон про бухоблік не звільняє від подання  фінансової звітності у разі відсутності діяльності чи неотримання доходів, до того ж перший розділ пасиву Балансу завжди буде мати показники, зокрема, показник статутного капіталу.

 

2. Податкова звітність

Відповідно до п. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожний встановлений Кодексом звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Ця норма застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Зверніть увагу! У будь - якому випадку подається декларація з ПДВ у разі наявності суми від’ємного значення попередніх періодів. У разі наявності у платника податку на прибуток показників у фінзвітності, які формують фінансовий результат до оподаткування, не уникнути також від факту подання декларації з прибутку та фінзвітності як додатку до декларації. У разі наявності показників, які мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінзвітності, що подається разом з декларацією, звітність потрібно подавати (додатково див. лист ДФС у м. Києві від 05.08.2016 р. №17619/10/26-15-12-05-11).

Щоправда, згідно з п. 49.2-1 ПКУ незалежно від факту провадження діяльності (провадили платники господарську діяльність у звітному періоді, чи ні) подавати податкову звітність потрібно:

  • СГ, які реалізують пальне;
  • СГ, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню.

Тому, якщо підприємство не працює або не отримало дохід у звітному періоді, в деяких випадках це не звільняє від подання звітності. 

 

3. Зарплатна звітність (чи звітність за виплаченими доходами фізособам)

Якщо СГ перебуває у трудових відносинах з фізособами або якщо діє договір ЦПХ, незалежно від факту нарахування доходу, Звіт з ЄСВ слід подати (п. 11 розд. ІІ Порядку №435).

Податковий розрахунок за формою №1ДФ подається у разі нарахування фізособі доходу або виплати ПДФО та військового збору за минулі періоди протягом кварталу (пп. «б» п. 176.2 ПКУ).

 

Нарахування доходу директору

Згідно з ст. 30 Закону про оплату праці роботодавець зобов'язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухоблік витрат на оплату праці у встановленому порядку. Судова практика використовує цю норму для прийняття рішень (зокрема, див. рішення у справі №П/811/820/17 від 21 червня 2017 р.).

У згадананій справі підприємство не здійснювало господарської діяльності, але у штаті був директор, який одночасно є засновником. За наслідками перевірки Держпраці накладено штраф за ст. 265 КЗпП -  у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. Підприємство звернулося до суду із позовом про визнання рішення протиправним та скасування постанови про накладення штрафу, проте суд відмовив у задоволенні позову. 

Виходить, що у випадку не здійснення діяльності, як наслідок без факту отримання прибутку, підприємство повинно нараховувати заробітну плату та сплачувати «зарплатні податки». 

Але відповідно до ст. 65 ГКУ управління підприємством здійснюється власником або призначеним керівником. Керівник підприємства є посадовою особою підприємства. Статутом підприємства посадовими особами можуть бути визнані й інші особи.

Враховуючи, що підприємство не здійснює діяльності, потрібно призначити керівником підприємства власника. Саме ця особа буде відповідальною за ведення бухобліку. У цьому випадку, щоб уникнути проблем з контролерами потрібно в установчих документах підприємства зазначити, що на період відсутності госпдіяльності обов'язки керівника виконує учасник без трудового договору та без нарахування зарплати. Слід провести загальні збори учасників, на яких прийняти рішення про виконання учасником підприємства обов'язків керівника відповідно до установчих документів. 

Отже, автор рекомендує на загальних зборах учасників внести необхідні зміни до статуту та прийняти рішення про виконання учасником функцій керівника. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»