• Посилання скопійовано

Чи можна скасувати подані Повідомлення КІК?

Фізособа помилково подала Повідомлення КІК. Чи потрібно і чи можливо скасувати вже подане Повідомлення?

Наказом Мінфіну від 22.09.2021 р. №512 затверджені Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи та Порядок надсилання Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Ані в Порядку, ані в формі Повідомлення нічого не сказано про можливість анулювання Повідомлення чи виправлення помилок.

Але ДПС надала відповідь на питання в ЗІР (103.29): «Як платнику податків – контролюючій особі виправити помилку в раніше поданому Повідомленні про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі (КІК) або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи?».

ДПС пише, що потрібно подати нове Повідомлення з виправленою інформацією.

Виправляти слід так:

При створенні документів у розділі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету платник податків – контролююча особа у верхній панелі навігації самостійно встановлює фільтр за параметрами: «Рік», «Період» – вказує поточний період подання Повідомлення; обирає тип форми «F13 Запити».

Із переліку запитів обирає електронну форму «Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи» (ідентифікатор форми J/F 1308001) та заповнює запропоновані поля, зокрема, у полі «Стан документа» з випадаючого списку обирає «новий звітний документ» або «уточнюючий документ».

Платник податків – контролююча особа заповнює форму Повідомлення, де у рядках вказує правильні дані та причини виправлених помилок у рядку 24 «додаткова інформація (пояснення) до Повідомлення», підписує та надсилає до контролюючого органу.

На наш погляд, якщо Повідомлення виправляється до граничного строку його подання, слід подавати «новий звітний документ». Якщо після – «уточнюючий документ».

Граничний строк подання - протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю) (див. пп. 6 Порядку).

Але яким чином заповнювати Повідомлення, щоб анулювати раніше подане, незрозуміло. 

Наприклад, в рядку 5 Повідомлення слід навести причину подання Повідомлення. Серед наведених там причин немає такої як анулювання. Є причини, пов’язані з набуттям контролю і втратою контролю. На наш погляд, якщо початкове Повідомлення подавалося з причиною «1» (безпосереднє набуття частки) і заповнювався розділ ІІІ Повідомлення, то уточнююче Повідомлення слід подати з причиною, наприклад, «7» (відчуження частки) і в розділі ІІІ дату відчуження вказати таку саму, як і дата набуття частки. Причому розділ І буде заповнено даними фізособи, розділ ІІ – даними іноземної юридичної особи.

А в рядку 24 буде надана додаткова інформація, в якій пояснено причини подання уточнюючого Повідомлення. На наш погляд, там слід написати, що початкове Повідомлення подано помилково, і дане уточнююче (чи звітне нове) Повідомлення подається для анулювання даних початкового Повідомлення.

Повторимося: ми навели власний погляд на порядок анулювання помилково поданого Повідомлення. Але оскільки нормативно це питання не врегульовано, для уникнення непорозумінь з податковими органами може бути доречно отримати індивідуальну податкову консультацію.

На наш погляд, помилкове Повідомлення потрібно обов’язково анулювати. Інакше в реєстраційних даних платника податку буде зафіксовано факт наявності КІК, що призводить до обов’язку подавати відповідну звітність КІК. А якщо звітність не буде подана, до платника застосують штрафні санкції.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202451
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024376
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024170
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024110