• Посилання скопійовано

Ремонт ОЗ та МНМА, зміна строку корисного використання та ліквідаційної вартості

Підприємство має на балансі ОЗ, які повністю замортизовані, але ще використовуються в госпдіяльності. Деякі ОЗ та МНМА (комп’ютери) були модернізовані – додано об’єм пам’яті. Як оформити і провести в обліку перегляд строку корисного використання, переоцінку таких ОЗ? Як далі нараховувати амортизацію?

Запитання:

Підприємство (загальна система оподаткування, платник ПДВ) придбало в 2017 році основні засоби (комп’ютери, автомобілі) і МНМА (комп’ютери). Станом на сьогодні їхня залишкова вартість дорівнює нулю. Ліквідаційна вартість комп’ютерів – 0 грн, автомобілів 40000,00 грн. Комп’ютери і автомобілі використовуються в госпдіяльності і надалі. В серпні 2022 р.  придбали і встановили накопичувач (додатковий об`єм памяті) в комп’ютер, який обліковується, як основний засіб і в коп`ютер, який обліковується як МНМА. 

Враховуючи зміни, які Мінфін затвердив наказом від 18.10.2022 р. №337: 

  • Як відобразити в обліку перегляд строку корисного використання комп’ютерів, враховуючи ситуацію, описану вище?; 
  • Як провести і відобразити в обліку переоцінку ОЗ і МНМА із нульовою залишковою вартістю, які продовжують використовуватися в госпдіяльності?; 
  • Як нараховувати амортизацію і відобразити в обліку, якщо встановлений новий строк корисного використання та ліквідаційна вартість?

 

Відповідь:

Перш за все комісія на підприємстві повинна вирішити, чи збільшиться строк корисного використання комп’ютерів від того, що на них встановлено додатковий об’єм пам’яті. Це рішення приймається на розсуд підприємства з урахуванням того, як воно планує використовувати комп’ютери. На думку автора, додатковий об’єм пам’яті може лише пришвидшити роботу комп’ютера та не збільшує строк його корисного використання, адже решта вузлів залишаються старими. Але якщо підприємство вважає інакше, воно може продовжити строк використання комп’ютерів. Загалом, все зводиться до того, як розглядати збільшення пам’яті комп’ютерів: як поточний ремонт, який не збільшує строк корисного використання, чи як модернізацію об’єкта, яка збільшує економічні вигоди, в тому числі і строк корисного використання.

Якщо це буде визначено як поточний ремонт, то витрати на встановлення в комп’ютери додаткової пам’яті списуються до складу поточних витрат залежно від того, де використовуються ці комп’ютери: наприклад, Дт 92 Кт 207.

Якщо це буде визначено як капітальний ремонт і строк корисного використання комп’ютерів збільшиться, то вартість встановлення додаткової пам’яті збільшує первісну вартість комп’ютерів:

  • Дт 152, 153 Кт 207  - встановлення модулів;
  • Дт 104 Кт 152 – збільшення первісної вартості комп’ютерів, які є ОЗ;
  • Дт 112 Кт 153 – збільшення первісної вартості комп’ютерів, які є МНМА.

Далі на збільшену первісну вартість комп’ютерів нараховується амортизація за обраним методом, починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому збільшено строк корисного використання і первісну вартість.

Докладніше про ремонт та модернізацію ОЗ та МНМА – туттуттут (матеріали актуальні в частині бухобліку та документування).

Відповідно до п. 16 НП(С)БО 7, підприємство може переоцінювати об'єкт основних засобів, якщо  залишкова  вартість  цього об'єкта суттєво відрізняється від його  справедливої  вартості  на  дату  балансу.

Не підлягають  переоцінці  МНМА,  якщо  амортизація  їх  вартості здійснюється за методами,  викладеними в другому реченні п. 27 НП(С)БО 7 – а саме:

  • у першому місяці використання  об'єкта  в  розмірі  50% його вартості, яка амортизується,  та решта 50 відсотків вартості, яка амортизується, у  місяці  їх  вилучення  з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності  критеріям  визнання  активом, або
  • в першому місяці використання об'єкта 100% його вартості.

В новій редакції абз. 3 п. 24 розділу 5 Методрекомендацій №561 говориться про те, що строк корисного використання (експлуатації) та ліквідаційна вартість об’єкта основних засобів переглядаються на кінець звітного року у разі зміни очікуваних економічних вигод від його використання. Це означає, що якщо підприємство вважає, що економічні вигоди змінилися і ОЗ потребує переоцінки, воно може прийняти рішення про переоцінку. НП(С)БО 7 не встановлює такого обов’язку. Але якщо рішення про переоцінку прийняте, то переглядати строк корисного використання та ліквідаційну вартість слід на кінець року, а не на проміжні дати 31 березня, 30 червня, 30 вересня.

МНМА, які амортизуються за методами 50%/50% або 100%, не переоцінюються, адже вони не амортизуються протягом певного строку, а списуються на витрати одразу повністю або двома рівними частинами.

Про облік ОЗ, які повністю замортизовані та залишкова вартість яких дорівнює нулю, ми неодноразово писали туттут та тут.

Сам факт перегляду строку корисного використання ОЗ та зміни ліквідаційної вартості в обліку не відображається. Ці параметри вплинуть на суму амортизації ОЗ з місяця, наступного за місяцем, в якому вони змінилися. Бухгалтерські записи щодо нарахування амортизації не зміняться, зміниться тільки сума амортизації.

Як визначити ліквідаційну вартість ОЗ, ми писали тут, а тут – консультація податківців щодо ліквідаційної вартості. Якщо на даний момент підприємство вважає, що є підстави для перегляду ліквідаційної вартості, вона переглядається, і нова сума амортизації починає нараховуватись з наступного місяця. Наприклад, якщо є підстави вважати, що підприємство отримає від ліквідації автомобіля не 40000 грн, а іншу суму, то воно може переглянути ліквідаційну вартість такого автомобіля. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202451
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024363
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024166
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024110