• Посилання скопійовано

Чи припиняти амортизацію на час капітального ремонту ОЗ?

Вантажний вагон перебуває на капітальному ремонті, що продовжить строк служби вагону. Це не модернізація і не модифікація. Чи потрібно на період капітального ремонту виводити вагон з експлуатації та припиняти амортизацію, у наступних випадках: капітальний ремонт триває менше місяця; капітальний ремонт триває місяць; капітальний ремонт триває більше місяця?

У даній ситуації очевидним є те, що вагон не може використовуватись за призначенням у період його капітального ремонту, то ж він на практиці буде виведений з експлуатації на час ремонту.

Для того, щоб визначитися з амортизацією, потрібно дивитися на строк такого ремонту:

  • Якщо капремонт триватиме менше місяця або навіть цілий календарний місяць, то немає сенсу виводити вагон з експлуатації на такий короткий строк, адже не буде підстав припиняти нарахування амортизації з наступного місяця і в обліку нічого не зміниться;
  • Якщо капремонт триватиме більше місяця, то тут можливі варіанти.

НП(С)БО 7 чітко окреслює випадки, коли амортизація не нараховується (цей перелік є вичерпний!). Так, відповідно до п. 23 НП(С)БО 7 призупиняють нарахування амортизації на період:

  • реконструкції;
  • модернізації;
  • добудови;
  • дообладнання;
  • консервації.

При цьому призупинення відбувається з місяця, наступного після початку поліпшення, і відновлюється з місяця, наступного після завершення поліпшення. Зрозуміло, що якщо поліпшення відбувається в одному місяці, амортизація не призупиняється.

Як бачимо, ремонтів у ціьому переліку немає.

П(С)БО 7 не містить прямих застережень про те, що амортизація під час ремонтів (як поточних, так і капітальних) не нараховується. Проте підприємствам не забороняється за власним бажанням зупиняти нарахування амортизації на час капітального або некапітального ремонтів, якщо об’єкт ОЗ у цей час не використовується у госпдіяльності, адже перебіг строку корисного використання теж зупиняється.

Отже, підприємство на власний розсуд може вирішувати, чи зупинятиме воно нарахування амортизації на час капітального ремонту вагону в випадку, якщо такий ремонт триватиме більше місяця – адже НП(С)БО 7 цього не вимагає, але й не забороняє.

Проте є ризик для платників податку на прибуток, які коригують фінрезультат та ведуть податковий облік ОЗ, що податківці не погодяться з нарахуванням амортизації на об’єкти ОЗ, які не використовуються під час ремонтів протягом строку більше місяця. Вони вважають, що для цілей оподаткування амортизація основних засобів нараховується у разі їх експлуатації при здійсненні господарської діяльності платника податку.

Отже, на їхню думку, оскільки основні засоби, які знаходяться на капітальному ремонті чи на консервації, підпадають під визначення «невиробничі основні засоби» згідно з пп. 138.3.2 ПКУ, амортизація таких основних засобів у податковому обліку відповідно до пп. 138.3 ПКУ не нараховується.

Ми писали про це тут.

Тому таким платникам податку на прибуток варто взяти до уваги думку податківців при  вирішенні питання, чи нараховувати їм амортизацію в бухобліку, чи ні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416