• Посилання скопійовано

Безвітсоткова позика директору: як оформити?

Чи може підприємство на ЄП (5%, неплатник ПДВ) надати директору (він же один із засновників) безвідсотку позику на 2-3 роки, з відстрочкою погашення на півроку? Як оформити? Чи потрібно платити ЄП із суми позики після повернення? Чи можна утримувати із зарплати позику частинами? Чи директор повинен вносити кошти на рахунок підприємства?

Позика надається за письмовим договором. За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальнику) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцю таку саму суму грошових коштів (суму позики) або таку саму кількість речей того ж роду і такої ж якості (ч. 1 ст. 1046 ЦКУ).

Якщо засновник і директор підприємства – одна особа, то виникає питання щодо підписання договору. Оскільки директор не може підписувати договір і від імені позикодавця, і від імені позичальника, то від імені позичальника договір має підписати інша особа (заступник директора або інша особа на підставі покладених на неї обов’язків чи виданої довіреності). 

В договорі обов’язково слід зазначити, що надається безвідсоткова позика (оскільки якщо цього не зазначити, за позику директору доведеться сплачувати проценти, і надання такої позики прирівнюватиметься до фінансових послуг, на здійснення яких потрібна ліцензія).

договір позики набирає чинності з моменту її надання. Надання позики має відбуватися в тому порядку, в якому це зазначено в договорі (те саме стосується її повернення).

Відстрочити виконання зобов'язань за договором позики можна шляхом внесення змін до договору позики. Також можна перервати строк позовної давності боржнику. Для цього можна надіслати кредитору рекомендований лист із повідомленням про визнання своїх зобов'язань чи з проханням про відстрочення виконання зобов'язань, або ж частково погасити борг (навіть незначну суму) чи скласти акт звірки між позикодавцем і позичальником. Таким чином відтягується і строк настання податкових наслідків.

Говорячи про позику, ми, зазвичай, маємо на увазі поворотну фіндопомогу. Водночас ПКУ розрізняє ці поняття.

Поворотна фіндопомога — це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення (пп. 14.1.257 ПКУ).

Згідно з пп. 165.1.31 ПКУ основна сума поворотної фінансової допомоги, яку платник податку надав іншим особам і яка повертається йому, та основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримує платник податку, не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Тобто, в податковому обліку платників єдиного податку вона теж не відображається.

У відповідному місяці кварталу безвідсоткова поворотна фінансова допомога надана директору (як фізособі) підлягає відображенню у Додатку 4ДФ об’єднаної звітності в графах 3а та 3 за ознакою доходу "197". Повернення позики директором до Додатку 4 ДФ об’єднаної звітності не потрапить.

Для утримання коштів у погашення наданої позики із зарплати директора, важливо передбачити цей момент у договорі із зазначенням конкретної суми. При утриманні коштів із зарплати в рахунок позики за умовами договору обмеження, встановлені ст. 128 КЗпП не застосовуються, оскільки ця норма захищає права працівника тільки у разі примусового утримання коштів з його заробітку. 

 

Ризики для платників єдиного податку

Якщо надавачем ПФД є платник єдиного податку, то йому варто врахувати думку податківців щодо того, чи може він взагалі надавати ПФД. Тут ми коментували ІПК від 28.02.2019 р. №806/10/ІПК/14-29-12-03-22, у якій податківці прирівняли надання ПФД на постійній основі до фінансового посередництва, яке заборонене платникам єдиного податку. Втім, одноразове надання ПФД податківці «дозволяють».

Є й інші консультації податківців щодо ФОП-єдинників – наприклад, тут, де податківці говорять: «фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої-третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу, у тому числі безповоротну, оскільки такий вид діяльності не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування». Ця позиція поширюється і на юридичних осіб – єдинників.

Проте ми вважаємо таку позицію непослідовною – якщо певне правило працює для одиничного випадку і не працює для декількох таких самих випадків, то це більше схоже на упереджену думку, ніж на правило.

Надання безпроцентної фіндопомоги не є фінансовою послугою. Згідно з законом про фінпослуги, фінансова послуга - операції з фінансовими активами, що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, - і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів, з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів. Безпроцентна ПФД не забезпечує ані прибутку, ані збереження реальної вартості коштів надавача. Навпаки, він втрачає від надання коштів в ПФД, адже вони знецінюються, а відсотків він не отримує.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.202480
  • Чи можна скасувати подані Повідомлення КІК?
    Фізособа помилково подала Повідомлення КІК. Чи потрібно і чи можливо скасувати вже подане Повідомлення?
    11.03.202440
  • Податкова соцпільга на двох дітей, одна з яких дитина з інвалідністю: два випадки
    Два випадки ПСП на дітей: 1) Працівник має двох дітей, одна з яких дитина з інвалідністю, діти до 15 років. Який розмір ПСП та кількість додаткової відпустки на дітей у цьому випадку? 2) Працівник має двоє дітей, одна з яких дитина з інвалідністю, вік дітей 9 та 16 років. Який розмір ПСП та кількість днів відпустки на дітей?
    31.01.202425
  • Як визначити загальний дохід резидента Дія. Сіті за Законом №1667?
    Одним із критеріїв збереження статусу резидента Дія. Сіті є виконання умови: сума кваліфікованого доходу юрособи, отриманого за певний період становить не менше 90% суми загального доходу юрособи за той ж період (за наявності загального доходу). Чи правильно, що підприємство має керуватися визначенням загального доходу юрособи відповідно до п. 3 ст. 1 Закону №1667?
    29.01.2024175
  • Контракт між БФ та волонтером: відшкодування витрат
    Благодійний фонд має контракт з волонтером, який не є працівником БФ. Чи можна на його ім'я зробити платіжну картку від БФ? Якщо волонтер сплачує за готель власними коштами, надає касовий чек, як БФ закрити ці витрати, яким документом і як їх відшкодувати? Чи може волонтер проводити зустрічі в ресторані, відзвітувати БФ, надавши чек з ресторану для компенсації витрат?
    24.01.202451