• Посилання скопійовано

Чи може директор одночасно бути головою та членом комісії щодо списання ТМЦ?

На підприємстві працює чотири особи. Чи може директор ТОВ бути одночасно головою та членом комісії щодо списання ТМЦ?

В першу чергу зазначимо, що вимоги щодо складання комісії передбачено лише для проведення інвентаризації та списання основних засобів. Щодо списання ТМЦ (наприклад, запасів) обов’язок складання комісії передбачено лише для бюджетних підприємств.

Якщо виходити з вимог до складання інвентаризаційної комісії, то Мінфін у листі від 27.05.2014 р. №31-08410-07-29/12918 роз’яснював, що у разі, якщо в штаті єдиним працівником є керівник, то для проведення інвентаризації він затверджує склад інвентаризаційної комісії із однієї людини.

Окрім цього, у листі зазначається, що Методрекомендації №561 не містять вимог щодо складу комісії на списання ОЗ.

При цьому, у пп. 2.1 та 2.3 Положення №879 зазначено, що до складу робочих інвентаризаційних комісій включаються представники апарату управління, бухгалтерської служби та досвідчені працівники підприємства, які знають об’єкт інвентаризації, ціни та первинний облік (інженери, технологи, механіки, виконавці робіт, товарознавці, економісти, бухгалтери). 

Голова та склад робочих інвентаризаційних комісій затверджуються розпорядчим документом керівника підприємства.

З цього можна зробити висновок, що фактично голова комісії є її членом, оскільки він обирається саме з числа складу такої інвентаризаційної комісії. Тому вважаємо, що зазначення одночасно керівника як голови і члена комісії є недоречним.

Водночас, зважаючи на те, що відсутні конкретні вимоги щодо складання комісії, то підприємство може на власний розсуд зазначати директора як голову ліквідаційної комісії та як учасника – це не буде порушенням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202448
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024320
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024161
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024104