• Посилання скопійовано

Амортизація основних засобів та нематеріальних активів у разі проведення їх уцінки або дооцінки

Як здійснюється амортизація основних засобів та нематеріальних активів у разі проведення їх уцінки або дооцінки?

Коригування фінрезультату до оподаткування здійснюється на результат переоцінки основних засобів і нематеріальних активів, що передбачає збільшення фінрезультату до оподаткування на суму уцінки та втрат від зменшення корисності ОЗ або НА, включених до витрат звітного періоду відповідно до П(С)БО або МСФЗ (абзац третій п. 138.1 ПКУ), та зменшення фінрезультату до оподаткування на суму дооцінки та вигід від відновлення корисності ОЗ або НА в межах попередньо віднесених до витрат уцінки та втрат від зменшення їх корисності, проведеної згідно з П(С)БО або МСФЗ (абзац четвертий п. 138.2 ПКУ), - зазначає "Вісник. Офіційно про податки".

Підпунктом 138.3.1 ПКУ встановлено, що для розрахунку амортизації відповідно до зазначених положень визначається вартість ОЗ та НА без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної згідно з П(С)БО.

Отже, результати переоцінки (уцінки, дооцінки) ОЗ і НА, які проведено відповідно до П(С)БО або МСФЗ, не враховуються при нарахуванні амортизації НА згідно зі ст. 138 ПКУ та відповідно при розрахунку податку на прибуток підприємств.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»