• Посилання скопійовано

Перед реалізацією покупцю товар доукомплектовується: як списати матеріали в обліку?

Підприємство продає імпортне обладнання. Іноді перед реалізацією покупцю товар доукомплектовується. Таке доукомплектування в договорі з покупцем чи видатковій накладній не відображається. Як відобразити списання матеріалів на доукомплектування та якими документами це засвідчується?

Згідно з п. 10 П(С)БО 16, собівартість   реалізованих   товарів   визначається  за П(С)БО 9. Так, відповідно до вищезгаданого положення, до первісної вартості запасів, окрім інших відносяться і витрати, які безпосередньо пов’язані з придбанням запасів та доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях (а даному випадку реалізації).  То ж згідно цього вартість запасів, якими проводиться доукомплектування товарів відносить на первісну вартість таких товарів.

Як відомо, підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи.  Оскільки на сьогодні не існує типової форми первинного документу, яким треба оформляти доукомплектацію товару (хоча часто його називають акт доукомплектації), підприємство має право розробити його самостійно.

Головне, щоб у такому документі були усі обов’язкові реквізити, зазначені у ст. 9 Закону про бухоблік. У такому документі слід зібрати усі витрати, які понесені у зв’язку із такою доукомплектацією і визначити їх загальну суму. Саме така сума збільшуватиме первісну вартість доукомплектованих товарів (розподілена на їх кількість за методом, самостійно визначеним підприємством).   

Далі таке доукомплектування на підставі зазначеного документу відображатиметься проведенням Дт 281 Кт 20, 66, 65, 63 тощо.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»