• Посилання скопійовано

Розкриття облікової політики в примітках до фінзвітності

Що на практиці означає обов'язковість розкриття облікової політики в примітках до фінансової звітності?

На практиці обов'язковість розкриття облікової політики в примітках до фінансової звітності означає, що в них пояснюється, які конкретно активи, зобов'язання, доходи та витрати відображені в тій чи іншій статті фінансової звітності (наприклад, які доходи визначені як доходи від реалізації, а які — як інші операційні чи інші доходи, аналогічно і з витратами, який критерій для розмежування основних засобів та МНМА, які методи оцінки вибуття запасів використовуються тощо). Для цього призначені форма 5 «Примітки до річної фінансової звітності» та пояснювальна записка до фінзвітності. Ступінь деталізації та розкриття відповідної інформації, як правило, визначається користувачами звітності. Материнські компанії, що консолідують фінзвітність, здебільшого висувають серйозніші вимоги до розшифрування показників звітності і розкриття інформації про облікову політику.

Так, згідно з п. 6 розд. IV НП(С)БО 1, підприємство має висвітлювати обрану облікову політику шляхом опису принципів оцінки статей звітності та методів обліку щодо окремих статей звітності. Водночас Мінфін у п. 3.5 Методрекомендацій №635 зазначає, що облікова політика підприємства з урахуванням внесених змін наводиться у примітках до річної фінансової звітності у формі опису або шляхом додавання до звітності копії розпорядчого документа. Тож у разі якщо наказ про облікову політику є коротким, копію або витяг із нього можна долучити до фінансової звітності у вигляді додатка.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Кравчук Олексій, д.ю.н., аудитор

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»