• Посилання скопійовано

Компенсація за працевлаштування осіб: відображення в бухобліку

На фірму надійшла компенсація ЄСВ по працівниках від центру зайнятості, оформлених на новостворене робоче місце. Як дану операцію правильно оформити проводками по бухгалтеському обліку?

Суми компенсації за працевлаштування осіб, яким надано статус безробітного, на нові робочі місця від Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - ФБ) надаються у порядку, встановленому постановою КМУ від 15.04.2013 р. № 347 (далі – Порядок № 347). 

Порядком № 347 та решта нормативними документами не передбачено цільового використання зазначеної компенсації. Але на практиці саме так слід відображати в бухгалтерському обліку суми компенсації витрат на сплату ЄСВ по зазначеним вище працівникам.   


 

Тому, роботодавець, починаючи із місяця, за який він має отримати компенсацію, при нарахуванні і оподаткуванні заробітної плати працівників, повинен, крім звичайних, зробити проведення: Дт 377 Кт 48 на суму розрахованої компенсації, на яку він має право за такий місяць. При отриманні компенсації робиться проведення: Дт 311 Кт 377 на суму коштів, що надійшли від ФБ. Одночасно робиться проведення Дт 48 Кт 718 – таким чином у бухгалтерському обліку визнається дохід від цільового фінансування, пов’язаного s операційною діяльністю. 

Крім того, нагадуємо, що за пп. 135.5.10 ПКУ, суми дотацій, субсидій, капітальних інвестицій із фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування або бюджетів, отримані платником податку, включаються до складу його інших доходів. А за пп. 137.2.2 ПКУ доходом визнається і цільове фінансування для компенсації витрат, яких зазнало підприємство, (в цьому випадку – витрат із сплати ЄСВ) - з моменту його фактичного отримання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.202410
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024289
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202429
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202453