• Посилання скопійовано

Виявлені під час інвентаризації основні засоби вважаються безоплатно отриманими

Як відображаються в податковому обліку виявлені під час інвентаризації основні засоби?

У разі виявлення під час інвентаризації неоприбуткованих ОЗ, на які немає документів про понесення витрат на їх придбання, такі активи також будуть кваліфікуватися як безоплатно отримані.

У бухгалтерському обліку згідно з п. 10 П(С)БО 7 первісна вартість безоплатно отриманих ОЗ дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених п. 8 цього П(С) БО (відображається записом Д-т 10 К-т 746).


З метою визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток ОЗ, раніше не відображені у бухгалтерському та податковому обліку (надлишки за наслідками інвентаризації), також вважаються безоплатно отриманими. Оскільки дія пп. 136.1.16 ПКУ на них не поширюється, то на справедливу вартість, визначену в протоколі інвентаризаційної комісії, слід збільшити інший дохід звітного періоду на підставі пп. 135.5.4 ПКУ.

Вартість ОЗ, виявлених як надлишки за наслідками інвентаризації, не амортизується (див. п. 144.1 ПКУ). Підприємство, яке отримує без оплати товар (а під це визначення підпадає будь-який матеріальний актив, у т. ч. ОЗ, відповідно до пп. 14.1.244 ПКУ), зобов'язане збільшити доходи у розмірі звичайної ціни товару (пп. 135.5.4 ПКУ). За безоплатно отриманими ОЗ виникає дохід на дату фактичного отримання платником податку товарів, тобто у періоді закінчення інвентаризації та складання відповідного документа, і відображається у рядку 03.9 додатка IД.

Якщо надалі підприємство вирішує такі безоплатно отримані об'єкти ОЗ (надлишок при інвентаризації) продати, то (згідно з п. 146.13 ПКУ):

1) сума перевищення доходів від продажу або іншого відчуження безоплатно отриманих ОЗ над вартістю таких ОЗ, що була включена до складу доходів у зв'язку з отриманням, включається до доходів платника податку;

 

2) сума перевищення вартості, що була включена до складу доходів у зв'язку з безоплатним отриманням, над доходами від такого продажу або іншого відчуження включається до витрат платника податку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»