• Посилання скопійовано

Як списати бракеражні порції готових страв у навчальному закладі?

Школа кожного дня купує бракеражну порцію їжі у постачальника готових страв. Страви придбаваються для харчування учнів школи. Як оприбуткувати та списати в обліку бракеражну порцію?

Відповідно до п. 19 Порядку №305, керівник закладу освіти, закладу оздоровлення та відпочинку:

1) забезпечує своєчасне планування та організацію харчування у закладі, координує роботу бракеражної комісії;

2) визначає відповідальну особу, склад бракеражної комісії, до якої, зокрема, входять комірник, кухар, відповідальна особа та медичний працівник, та положення про бракеражну комісію.

Згідно з пп. 2 п. 3 Порядку №305, бракераж – це оцінка кількості харчових продуктів та/або готових страв, їх якості за смаком (виключно готових страв), запахом, зовнішнім виглядом, кольором, консистенцією, наявністю супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, умовами зберігання, відповідності мінімальному терміну придатності харчового продукту або терміну придатності, який зазначається датою “вжити до”. 

Щоденний контроль за якістю готових страв здійснює бракеражна комісія. До її складу можуть входити:

  • завідувач виробництва (кухар-бригадир) їдальні навчального закладу (закладу харчування);
  • медичний працівник;
  • особа, відповідальна за організацію харчування учнів;
  • представники батьківської громадськості.

З вищенаведеного випливає висновок, що бракераж є обов’язковим при організації харчування у закладах освіти. У свою чергу, це потребує придбання та використання бракеражних порцій, і уникнути цього не можна. Тому такі витрати належать до витрат на харчування, при цьому бракеражні порції оприбутковуються так само, як і порції, що призначені для харчування учнів. У свою чергу, витрати на харчування учнів належать до виробничих витрат, які прямо пов’язані з основною діяльністю школи – наданням освітніх послуг.

Якщо вартість харчування входить до вартості навчальних послуг і не оплачується учнями окремо, то його обліковують як витрати на виробництво послуг:

  • Дт 209 Кт 631 – оприбуткування всіх порцій готових страв, в тому числі і бракеражних;
  • Дт 23 Кт 209 – списання всіх придбаних порцій готових страв до складу собівартості виробництва послуг. Вартість бракеражних порцій можна списувати за окремою статею витрат, наприклад «витрати на контроль якості харчування» тощо. Можна цього і не робити, а списувати всі порції на одну статтю «харчування учнів» - це все виключно на розсуд самої школи.

Якщо вартість харчування оплачується учнями окремо, то готові страви слід розглядати як покупні товари:

  • Дт 281 Кт 631 – оприбуткування всіх порцій готових страв, в тому числі і бракеражних;
  • Дт 23 Кт 281 – списання бракеражних порцій на виробничі витрати школи за статею «витрати на контроль якості харчування» або за подібною, тому що школа зобов’язана проводити бракераж;
  • Дт 902 Кт 281 – списання вартості готових страв, які надані учням за окрему плату.

Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!

Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 139 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Повернення ПДВ від іноземного постачальника: що в обліку?
    ТОВ (платник податку на прибуток та ПДВ) займається міжнародними вантажними перевезеннями. Оплату за дороги (автобан) здійснює у валюті зі свого разрахункового рахунку. Зараз компанія, якій оплачуються дані послуги, повертає суму сплаченого ПДВ. Як таку операцію показати в бухобліку?
    13.11.202512
  • Облік товару: від пачок до штук за одним кодом УКТ ЗЕД
    Підприємство оприбуткувало товар у пачках по 1000 штук у кожній (загалом 1 пачка = 3 одиниці товару, всього - 3000 одиниць). Реалізація планується поштучно. Як правильно відобразити в обліку та звітності перехід від пачок до штук за одним кодом УКТ ЗЕД, щоб уникнути розбіжностей при перевірці податковими органами?
    13.11.202532
  • Списання в бухобліку асфальтобетонного покриття
    Яка коректна методика бухгалтерського обліку та документальне оформлення списання (вибуття/ліквідації) асфальтобетонного покриття (дороги, майданчика), яке обліковується як об'єкт основних засобів відповідно до вимог НП(С)БО?
    13.11.202534
  • Списання на витрати МШП, сировини та матеріалів
    У який момент списуються на витрати підприємства малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП), сировина і матеріали: під час введення в експлуатацію чи при закінченні експлуатації (непридатності)?
    13.11.2025249
  • Особливості відображення в обліку придбаного ОЗ для розбирання
    ТОВ придбало ОЗ, непридатний для подальшого використання – «шаланду», з метою порізки на металобрухт. Як відобразити дану операцію в обліку?
    13.11.2025298