• Посилання скопійовано

Як списати бракеражні порції готових страв у навчальному закладі?

Школа кожного дня купує бракеражну порцію їжі у постачальника готових страв. Страви придбаваються для харчування учнів школи. Як оприбуткувати та списати в обліку бракеражну порцію?

Відповідно до п. 19 Порядку №305, керівник закладу освіти, закладу оздоровлення та відпочинку:

1) забезпечує своєчасне планування та організацію харчування у закладі, координує роботу бракеражної комісії;

2) визначає відповідальну особу, склад бракеражної комісії, до якої, зокрема, входять комірник, кухар, відповідальна особа та медичний працівник, та положення про бракеражну комісію.

Згідно з пп. 2 п. 3 Порядку №305, бракераж – це оцінка кількості харчових продуктів та/або готових страв, їх якості за смаком (виключно готових страв), запахом, зовнішнім виглядом, кольором, консистенцією, наявністю супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, умовами зберігання, відповідності мінімальному терміну придатності харчового продукту або терміну придатності, який зазначається датою “вжити до”. 

Щоденний контроль за якістю готових страв здійснює бракеражна комісія. До її складу можуть входити:

  • завідувач виробництва (кухар-бригадир) їдальні навчального закладу (закладу харчування);
  • медичний працівник;
  • особа, відповідальна за організацію харчування учнів;
  • представники батьківської громадськості.

З вищенаведеного випливає висновок, що бракераж є обов’язковим при організації харчування у закладах освіти. У свою чергу, це потребує придбання та використання бракеражних порцій, і уникнути цього не можна. Тому такі витрати належать до витрат на харчування, при цьому бракеражні порції оприбутковуються так само, як і порції, що призначені для харчування учнів. У свою чергу, витрати на харчування учнів належать до виробничих витрат, які прямо пов’язані з основною діяльністю школи – наданням освітніх послуг.

Якщо вартість харчування входить до вартості навчальних послуг і не оплачується учнями окремо, то його обліковують як витрати на виробництво послуг:

  • Дт 209 Кт 631 – оприбуткування всіх порцій готових страв, в тому числі і бракеражних;
  • Дт 23 Кт 209 – списання всіх придбаних порцій готових страв до складу собівартості виробництва послуг. Вартість бракеражних порцій можна списувати за окремою статею витрат, наприклад «витрати на контроль якості харчування» тощо. Можна цього і не робити, а списувати всі порції на одну статтю «харчування учнів» - це все виключно на розсуд самої школи.

Якщо вартість харчування оплачується учнями окремо, то готові страви слід розглядати як покупні товари:

  • Дт 281 Кт 631 – оприбуткування всіх порцій готових страв, в тому числі і бракеражних;
  • Дт 23 Кт 281 – списання бракеражних порцій на виробничі витрати школи за статею «витрати на контроль якості харчування» або за подібною, тому що школа зобов’язана проводити бракераж;
  • Дт 902 Кт 281 – списання вартості готових страв, які надані учням за окрему плату.

Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!

Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Неповернуті аванси за ліцензійними договорами: як облікувати?
    Консультація розглядає порядок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства невикористаних та неповернутих авансів, сплачених іноземним правовласникам за ліцензійними договорами на видання книжок. Пояснюється неможливість використання резерву сумнівних боргів для таких авансів, порядок списання їх на витрати (рахунок 949) та відсутність специфічних податкових різниць для даної операції
    17.04.202517
  • Надання приватною школою платного харчування учням: що в бухобліку?
    Приватна школа організовує харчування для учнів за принципом «шведського столу». Учні оплачують вартість харчування окремо. Як відобразити такі операції в бухгалтерському обліку?
    16.04.202524
  • На якому рахунку обліковувати кошти від продажу сертифікату на брокерському рахунку в депозитарію?
    ТОВ має на балансі інвестиційні сертифікати, кошти від продажу яких, спочатку зайшли на брокерський (транзитний) рахунок в депозитарії, а потім за розпорядженям ТОВ на основний р/р. На якому бухгалтерському рахунку потрібно обліковувати рух коштів за брокерським рахунком?
    16.04.202526
  • Інклюзивне авто для перевезення людей з інвалідністю: як облікувати?
    Благодійний фонд планує придбати інклюзивне авто для перевезення людей з інвалідністю. Чи може кошти на купівлю за запитом на цільове фінансування дати юрсоба? Як в бухобліку фонду відобразити отримання коштів, придбання авто і його використання? Якими документами підтверджувати, що витрати на використання авто – це не адміністративні витрати, які повинні бути в межах 20%?
    14.04.202516
  • Чи можна залишок рахунку 23 врахувати у складі собівартості продукції?
    Дохід сільгосппідприємства за минулий рік перевищив 40 млн грн, тому воно з цього року перейшло на квартальний податковий період. Станом на 31.03.2025 р. на рахунку 23 зібралися витрати, що стосуються урожаю поточного року, при отриманні якого планується реалізація готової продукції. Разом з цим, у I кварталі 2025 року отримано дохід від реалізації продукції, виробленої у минулому році. Чи можна залишок рахунку 23 відобразити у складі собівартості реалізованої продукції у I кварталі 2025 року?
    10.04.2025813