• Посилання скопійовано

Як списати бракеражні порції готових страв у навчальному закладі?

Школа кожного дня купує бракеражну порцію їжі у постачальника готових страв. Страви придбаваються для харчування учнів школи. Як оприбуткувати та списати в обліку бракеражну порцію?

Відповідно до п. 19 Порядку №305, керівник закладу освіти, закладу оздоровлення та відпочинку:

1) забезпечує своєчасне планування та організацію харчування у закладі, координує роботу бракеражної комісії;

2) визначає відповідальну особу, склад бракеражної комісії, до якої, зокрема, входять комірник, кухар, відповідальна особа та медичний працівник, та положення про бракеражну комісію.

Згідно з пп. 2 п. 3 Порядку №305, бракераж – це оцінка кількості харчових продуктів та/або готових страв, їх якості за смаком (виключно готових страв), запахом, зовнішнім виглядом, кольором, консистенцією, наявністю супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, умовами зберігання, відповідності мінімальному терміну придатності харчового продукту або терміну придатності, який зазначається датою “вжити до”. 

Щоденний контроль за якістю готових страв здійснює бракеражна комісія. До її складу можуть входити:

  • завідувач виробництва (кухар-бригадир) їдальні навчального закладу (закладу харчування);
  • медичний працівник;
  • особа, відповідальна за організацію харчування учнів;
  • представники батьківської громадськості.

З вищенаведеного випливає висновок, що бракераж є обов’язковим при організації харчування у закладах освіти. У свою чергу, це потребує придбання та використання бракеражних порцій, і уникнути цього не можна. Тому такі витрати належать до витрат на харчування, при цьому бракеражні порції оприбутковуються так само, як і порції, що призначені для харчування учнів. У свою чергу, витрати на харчування учнів належать до виробничих витрат, які прямо пов’язані з основною діяльністю школи – наданням освітніх послуг.

Якщо вартість харчування входить до вартості навчальних послуг і не оплачується учнями окремо, то його обліковують як витрати на виробництво послуг:

  • Дт 209 Кт 631 – оприбуткування всіх порцій готових страв, в тому числі і бракеражних;
  • Дт 23 Кт 209 – списання всіх придбаних порцій готових страв до складу собівартості виробництва послуг. Вартість бракеражних порцій можна списувати за окремою статею витрат, наприклад «витрати на контроль якості харчування» тощо. Можна цього і не робити, а списувати всі порції на одну статтю «харчування учнів» - це все виключно на розсуд самої школи.

Якщо вартість харчування оплачується учнями окремо, то готові страви слід розглядати як покупні товари:

  • Дт 281 Кт 631 – оприбуткування всіх порцій готових страв, в тому числі і бракеражних;
  • Дт 23 Кт 281 – списання бракеражних порцій на виробничі витрати школи за статею «витрати на контроль якості харчування» або за подібною, тому що школа зобов’язана проводити бракераж;
  • Дт 902 Кт 281 – списання вартості готових страв, які надані учням за окрему плату.

Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!

Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 139 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік заборгованості за договором поруки
    Підприємство-поручитель, чиє майно було реалізовано для погашення боргу іншої компанії, обліковує дебіторську заборгованість первісного боржника. Яким документом оформити право вимоги? Чи можна створити резерв сумнівних боргів, якщо відкрито провадження про банкрутство первісного боржника? Як відобразити таку заборгованість у декларації з податку на прибуток, якщо не застосовуються податкові різниці?
    29.09.202516
  • Чи обов’язково визначати ліквідаційну вартість основних засобів?
    Чи є обов'язковим визначення ліквідаційної вартості основних засобів під час їх введення в експлуатацію відповідно до національних стандартів бухгалтерського обліку?
    29.09.202589
  • Бухгалтерський облік витрат на усунення недоліків робіт
    Підприємство-підрядник усуває недоліки в раніше виконаних роботах з монтажу вентиляції за власний кошт згідно з умовами договору. Як документально оформити такі роботи та на якому бухгалтерському рахунку правильно відобразити понесені витрати, що пов'язані з гарантійним ремонтом?
    29.09.202543
  • Використання рахунка-фактури замість акта приймання-передачі послуг
    Чи може оплачений рахунок-фактура (інвойс), оформлений з усіма обов'язковими реквізитами первинного документа, замінити акт приймання-передачі послуг для цілей бухгалтерського та податкового обліку в Україні?
    26.09.20254701
  • Як ТОВ обліковувати авто, отримане як гуманітарна допомога?
    ТОВ на загальній системі, що займається гуманітарним розмінуванням, потребує додаткового фінансування і планує отримати від благодійного фонду автомобіль як гуманітарну допомогу. Чи може така допомога бути оформлена як гуманітарна і як її відобразити в обліку та оподаткувати?
    26.09.2025482