• Посилання скопійовано

Як списати бракеражні порції готових страв у навчальному закладі?

Школа кожного дня купує бракеражну порцію їжі у постачальника готових страв. Страви придбаваються для харчування учнів школи. Як оприбуткувати та списати в обліку бракеражну порцію?

Відповідно до п. 19 Порядку №305, керівник закладу освіти, закладу оздоровлення та відпочинку:

1) забезпечує своєчасне планування та організацію харчування у закладі, координує роботу бракеражної комісії;

2) визначає відповідальну особу, склад бракеражної комісії, до якої, зокрема, входять комірник, кухар, відповідальна особа та медичний працівник, та положення про бракеражну комісію.

Згідно з пп. 2 п. 3 Порядку №305, бракераж – це оцінка кількості харчових продуктів та/або готових страв, їх якості за смаком (виключно готових страв), запахом, зовнішнім виглядом, кольором, консистенцією, наявністю супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, умовами зберігання, відповідності мінімальному терміну придатності харчового продукту або терміну придатності, який зазначається датою “вжити до”. 

Щоденний контроль за якістю готових страв здійснює бракеражна комісія. До її складу можуть входити:

  • завідувач виробництва (кухар-бригадир) їдальні навчального закладу (закладу харчування);
  • медичний працівник;
  • особа, відповідальна за організацію харчування учнів;
  • представники батьківської громадськості.

З вищенаведеного випливає висновок, що бракераж є обов’язковим при організації харчування у закладах освіти. У свою чергу, це потребує придбання та використання бракеражних порцій, і уникнути цього не можна. Тому такі витрати належать до витрат на харчування, при цьому бракеражні порції оприбутковуються так само, як і порції, що призначені для харчування учнів. У свою чергу, витрати на харчування учнів належать до виробничих витрат, які прямо пов’язані з основною діяльністю школи – наданням освітніх послуг.

Якщо вартість харчування входить до вартості навчальних послуг і не оплачується учнями окремо, то його обліковують як витрати на виробництво послуг:

  • Дт 209 Кт 631 – оприбуткування всіх порцій готових страв, в тому числі і бракеражних;
  • Дт 23 Кт 209 – списання всіх придбаних порцій готових страв до складу собівартості виробництва послуг. Вартість бракеражних порцій можна списувати за окремою статею витрат, наприклад «витрати на контроль якості харчування» тощо. Можна цього і не робити, а списувати всі порції на одну статтю «харчування учнів» - це все виключно на розсуд самої школи.

Якщо вартість харчування оплачується учнями окремо, то готові страви слід розглядати як покупні товари:

  • Дт 281 Кт 631 – оприбуткування всіх порцій готових страв, в тому числі і бракеражних;
  • Дт 23 Кт 281 – списання бракеражних порцій на виробничі витрати школи за статею «витрати на контроль якості харчування» або за подібною, тому що школа зобов’язана проводити бракераж;
  • Дт 902 Кт 281 – списання вартості готових страв, які надані учням за окрему плату.

Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!

Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 122 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік електроенергії для власних потреб, виробленої власною сонячною електростанцією
    Підприємство встановило дахову сонячну електростанцію, облікувавши у складі ОЗ групи 4, що вироблятиме електроенергію виключно для власних потреб – виробничих, адміністративних та загальновиробничих? Як відображати в бухобліку виробництво електроенергії? Якими первинними документами фіксувати ці операції?
    05.08.202526
  • Оподаткування операцій з ОВДП у "великодохідників" за правилами МСФЗ
    Чи потрібно "великодохідникам" коригувати фінрезультат для цілей оподаткування прибутку за операціями придбання, погашення/продажу та дооцінки/уцінки ОВДП, що обліковуються за справедливою вартістю через інший сукупний дохід (СВ через ІСД)? Чи правильно, що купонний дохід та курсові різниці за такими ОВДП оподатковуються на підставі даних бухгобліку без застосування податкових різниць?
    04.08.202559
  • Оплата за нейтральність балансування: облік та оподаткування
    Отримали оплату від Оператора ГТС (газотранспортної системи) за нейтральність балансування. Як цю оплату відобразити в бухобліку? Щодо ПДВ, начебто ця оплата не є об’єктом оподаткування? А як щодо податку на прибуток?
    04.08.202518
  • Зміна строку та методу амортизації нежитлової нерухомості для малого підприємства
    Чи може ТОВ на загальній системі (платник ПДВ), яке є малим підприємством і прийняло рішення про незастосування коригувань фінрезультату, зменшити через зміни до облікової політики строки амортизації нежитлових приміщень, що здаються в оренду? Чи можна застосовувати прискорену амортизацію?
    04.08.2025231
  • Переведення боргу за поворотною фінансовою допомогою: як облікувати?
    Підприємство "Б" отримало поворотну фінансову допомогу від підприємства "А" і планує перевести цей борг на підприємство "В". Яким чином підприємствам "Б" та "В" слід відобразити цю операцію в бухобліку? Чи буде заборгованість, що виникла у підприємства "В", вважатися поворотною фіндопомогою, чи іншою кредиторською заборгованістю?
    04.08.2025267