• Посилання скопійовано

Як списати бракеражні порції готових страв у навчальному закладі?

Школа кожного дня купує бракеражну порцію їжі у постачальника готових страв. Страви придбаваються для харчування учнів школи. Як оприбуткувати та списати в обліку бракеражну порцію?

Відповідно до п. 19 Порядку №305, керівник закладу освіти, закладу оздоровлення та відпочинку:

1) забезпечує своєчасне планування та організацію харчування у закладі, координує роботу бракеражної комісії;

2) визначає відповідальну особу, склад бракеражної комісії, до якої, зокрема, входять комірник, кухар, відповідальна особа та медичний працівник, та положення про бракеражну комісію.

Згідно з пп. 2 п. 3 Порядку №305, бракераж – це оцінка кількості харчових продуктів та/або готових страв, їх якості за смаком (виключно готових страв), запахом, зовнішнім виглядом, кольором, консистенцією, наявністю супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, умовами зберігання, відповідності мінімальному терміну придатності харчового продукту або терміну придатності, який зазначається датою “вжити до”. 

Щоденний контроль за якістю готових страв здійснює бракеражна комісія. До її складу можуть входити:

  • завідувач виробництва (кухар-бригадир) їдальні навчального закладу (закладу харчування);
  • медичний працівник;
  • особа, відповідальна за організацію харчування учнів;
  • представники батьківської громадськості.

З вищенаведеного випливає висновок, що бракераж є обов’язковим при організації харчування у закладах освіти. У свою чергу, це потребує придбання та використання бракеражних порцій, і уникнути цього не можна. Тому такі витрати належать до витрат на харчування, при цьому бракеражні порції оприбутковуються так само, як і порції, що призначені для харчування учнів. У свою чергу, витрати на харчування учнів належать до виробничих витрат, які прямо пов’язані з основною діяльністю школи – наданням освітніх послуг.

Якщо вартість харчування входить до вартості навчальних послуг і не оплачується учнями окремо, то його обліковують як витрати на виробництво послуг:

  • Дт 209 Кт 631 – оприбуткування всіх порцій готових страв, в тому числі і бракеражних;
  • Дт 23 Кт 209 – списання всіх придбаних порцій готових страв до складу собівартості виробництва послуг. Вартість бракеражних порцій можна списувати за окремою статею витрат, наприклад «витрати на контроль якості харчування» тощо. Можна цього і не робити, а списувати всі порції на одну статтю «харчування учнів» - це все виключно на розсуд самої школи.

Якщо вартість харчування оплачується учнями окремо, то готові страви слід розглядати як покупні товари:

  • Дт 281 Кт 631 – оприбуткування всіх порцій готових страв, в тому числі і бракеражних;
  • Дт 23 Кт 281 – списання бракеражних порцій на виробничі витрати школи за статею «витрати на контроль якості харчування» або за подібною, тому що школа зобов’язана проводити бракераж;
  • Дт 902 Кт 281 – списання вартості готових страв, які надані учням за окрему плату.

Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!

Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 122 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Відображення заборгованості за послуги зберігання: виправлення помилок минулих періодів
    Підприємство (зберігач) зберігало паливо Держрезерву у 2018-2022 роках. Держрезерв мав відшкодувати витрати на зберігання, але не зробив цього. Зберігач не відображав цю заборгованість в обліку. У 2025 році зберігач звернувся до суду. Чи потрібно відобразити борг Держрезерву в обліку, в який період та якими проведеннями?
    Сьогодні 16:2218
  • Облік та документи для ФОПа - "єдинника" ІІІ групи: виробництво та продаж 3D-виробів
    Фізособа-підприємець на ЄП ІІІ групи, неплатник ПДВ, планує продавати через інтернет вироби, надруковані на власному 3D-принтері. Які первинні документи необхідно мати на виготовлений товар? Чи обов'язково купувати 3D-принтер та витратні матеріали (філамент) з рахунку ФОПа? Як правильно вести діяльність та які документи завжди мати при собі?
    Сьогодні 12:0424
  • Як відображати в обліку показники графи 47 митної декларації?
    Що означають показники графи 47 митної декларації на імпорт та як їх відображати в бухобліку? Як відображати сплачену за МД суму ПДВ в декларації з ПДВ, якщо в графі СП щодо цього платежу проставлено код «05»?
    Сьогодні 09:0941
  • Облік матеріалів при виконанні робіт за кордоном: експорт та включення до актів
    ТОВ "А" (резидент України) виконує ремонтні роботи в Польщі для іншого резидента України. Матеріали для робіт закуповуються в Києві та доставляються до Польщі власним транспортом без митного оформлення. Чи має право ТОВ "А" включати ці матеріали до актів виконаних робіт та чи потрібно оформлювати експортну декларацію на вивезення матеріалів?
    11.06.202524
  • Податковий кредит ТОВ при безоплатному отриманні ОЗ від ФОПа
    ТОВ безоплатно отримало основні засоби від ФОПа на загальній системі оподаткування, який є платником ПДВ. ФОП зареєстрував податкову накладну на операцію передачі ОЗ. Чи має ТОВ право на податковий кредит з ПДВ за такою ПН, за умови використання ОЗ в оподатковуваних операціях у госпдіяльності?
    10.06.2025178