• Посилання скопійовано

Бухоблік поліпшення орендованого обладнання

Підприємство орендує промислове обладнання – парогенератор для цілей виробництва. Для підключення парогенератору було придбано та використано крани, коліна, кутники та інши сантехнічні вироби на суму 200 000 грн. Також було замінено 4 тени (складові частини парогенератора) на суму 60 000 грн. Як це відобразити в обліку?

Прямої відповіді на це питання НП(С)БО 14 та інші НП(С)БО не містять.

Як би підприємство придбало цей парогенеретор, то всі зазначені витрати, як на підключення, так і на заміну тенів, відносилися би до складу первісної вартості парогенератора і відображалися на рахунку 10, згідно з пп. 8 НП(С)БО 7, як:

  • витрати на транспортування, установку, монтаж, налагодження основних засобів; 
  • інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Причому витрати на поліпшення власних ОЗ збільшують його первісну вартість (п. 14 НП(С)БО 7) — тобто, збільшують вартість на рахунку 10.

А осб щодо орендованих ОЗ в п. 4 розд. ІІ НП(С)БО 14 сказано, що витрати на поліпшення орендованого об’єкта ОЗ відображаються орендарем як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів.

Інструкцією №291 для обліку таких капітальних інвестицій призначено субрахунок 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів». 

Далі такі витрати зараховуються на баланс, на субрахунок 117 «Інші необоротні матеріальні активи», згідно з Інструкцією №291.

Якщо порівняти наведені вище норми щодо власних і орендованих ОЗ, на наш погляд, стає зрозумілим, що ті витрати, які для власних ОЗ обліковуються на рахунку 10, для орендованих ОЗ мають обліковуватися на субрахунку 117.

Тож, на наш погляд, витрати як на заміну тенів, так і на підключення парогенератора відносять спершу на субрахунок 153. А після того, як генератор стане придатним для використання в запланованих цілях, зазначені витрати зараховують на баланс:

  • Дт 117 Кт 153.

Надалі такі витрати підлягають амортизації в загальному порядку. Щоправда, метод амортизації можна обрати лише прямолінійний чи виробничий (див. п. 27 НП(С)БО 7).

Якщо підприємство є платником податку на прибуток і коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то щодо амортизації такого об’єкта застосовується «амортизаційна» різниця за ст. 138 ПКУ:

  • на суму нарахованої бухгалтерської амортизації фінрезультат до оподаткування збільшується;
  • на суму амортизації, розрахованої за п. 138.3 ПКУ (так звана податкова амортизація), фінрезультат до оподаткування зменшується. 

Одним з правил податкової амортизації є мінімальний строк корисного використання, протягом якого нараховується амортизація. Для розглядуваних витрат (група 9 — інші ОЗ) такий мінімальний строк — 12 років. 

Тобто, навіть якщо у бухгалтерському обліку строк використання, приміром, 4 роки, в податковому буде 12 років.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік обладнання, яке придбано в Китаї, а використовується у Польщі
    Підприємство купує обладнання у нерезидента в Китаї на умовах передплати. Далі це обладнання транспортується іншому нерезиденту в Польщу на завод за договором відповідального зберігання. У Польщі на цьому обладнанні будуть виготовлятись деталі і постачатись в Україну. Який буде бухоблік обладання та як завершити валютний нагляд?
    22.10.202415
  • Бухоблік поліпшення орендованого обладнання
    Підприємство орендує промислове обладнання – парогенератор для цілей виробництва. Для підключення парогенератору було придбано та використано крани, коліна, кутники та інши сантехнічні вироби на суму 200 000 грн. Також було замінено 4 тени (складові частини парогенератора) на суму 60 000 грн. Як це відобразити в обліку?
    22.10.202429
  • Послуги зі зберігання зерна за рахунок надавача
    Підприємство має у власності елеваторний комплекс і надає послуги зі зберігання зерна та здійснює за необхідності його доробку (очистку, сушіння). Плата за зберігання нараховується з наступного місяця. Як відобразити в обліку цю операцію та оподаткувати ПДВ та податком на прибуток?
    21.10.202415
  • Облік вирощування насіння, наданого замовником
    Сільгосппідприємство на IV групі ЄП (виконавець) уклало договір на вирощування насіння. Насіння надане замовником без переходу права власності, вирощене насіння буде реалізовано замовнику. Як це відобразити в обліку сільгосппідприємства?
    21.10.202412
  • Правові підстави переоцінки земельної ділянки
    Підприємство замовило оцінку земельної ділянки. Мета оцінки, яку зазначено у звіті з експертної грошової оцінки, – визначення ринкової вартості об’єкта оцінки для здійснення цивільно-правових угод. Чи може підприємство здійснити дооцінку майна у бухобліку, враховуючи таке формулювання мети оцінки?
    21.10.2024191