• Посилання скопійовано

Як оформити облік роботи та надання послуг спецтехніки?

Підприємство орендує спецтехніку (автовишку) і надає послуги. Як оформити використання та надання послуг автовишки?

Що треба врахувати?

Роботи на автовшці є роботами підвищеної небезпеки, які здійснюються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази

У групі Б переліку видів робіт підвищеної небезпеки (додаток 2), експлуатація (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, зазначених у групі Б переліку, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки такі роботи визначені як роботи, що виконуються на висоті понад 1,3 метра. Форма декларації наведена у додатку 8 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки.

Декларація подається роботодавцем не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку виконання робіт підвищеної небезпеки та/або експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки:

  • поштою до адміністратора центру надання адміністративних послуг у паперовій формі 

або

  • в електронній формі через Портал електронних сервісів Мінекономіки, Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Територіальний орган Держпраці здійснює реєстрацію декларацій на безоплатній основі протягом п’яти робочих днів з дня їх отримання.

При цьому до виконання робіт на висоті допускаються особи, не молодші ніж 18 років та які пройшли:

 

Щодо первинних документів з обліку роботу спеціальної техніки

Для обліку роботи спеціальної техніки (в тому числі автомобільної) форм первинних документів нормативними документами не встановлено. 

Донедавна такі форми існували для будівельних машин (в тому числі спеціальної автомобільної техніки) та механізмів. Вони були затверджені Наказом Мінстату від 13.06.1997 р. №149. Але з 22.10.2021 р. цей документ втратив чинність. 

Тому кожне підприємство самостійно розробляє форму первинних документів, якими оформляє роботу спеціальної техніки. При розробці власних форм можна за зразок взяти форми, встановлені Наказом №149 для будівельних машин.

Зауважимо, що нормативного визначення будівельних машин немає. Але зазвичай до таких відносять будь-які машини, які працюють на будівельному виробництві – підйомні крани (в тому числі автомобільні), бульдозери, автовишки тощо. У Законі про автотранспорт є визначення транспортного засобу спеціального призначення – це транспортний засіб, призначений для виконання спеціальних робочих функцій (ст. 1 Закону про автотранспорт).

Для обліку роботи будівельних машин на автомобільному шасі (автокрани, автовишки тощо) застосовують типову форму №ЕБМ-2 «Подорожній лист будівельної машини» (затверджена Наказом №149), у якій об’єднано дані подорожнього листа автомобіля та змінного рапорту про роботу машин.

Роботу автовишки узагальнюють в Картці обліку роботи будівельної машини (механізму) (ф. №ЕБМ-5), яка складається на підставі форм №ЕБМ-2. 

Форми №ЕБМ-2 складають не бухгалтерська, а техніко-експлуатаційні служби підприємства, тобто працівники цих служб, які відповідають за здійснення відповідних господарських операцій (роботу машин). На підставі таких документів бухгалтерська служба відображає роботу машин в обліку. Більш детально про це ми писали тут.

Документи щодо оформлення оренди:

  • договір оренди автовишки;
  • акт-приймання передачі автовишкиі;
  • рахунок-фактура;
  • акт виконання робіт/надання послуг;
  • податкова, за наявності.

Документи щодо оформлення виконання робіт/надання послуг:

  • договір про надання послуг автовишки;
  • рахунок-фактура;
  • акт про виконання робіт або надання послуг;
  • податкова накладна, за наявності.
  • інші документи за необхідності (кошторис, графік робіт, порядок допуску на об’єкт).

Час роботи автовишкиі фіксується у подорожньому листі будівельної машини. Цей первинний документ є внутрішнім документом підприємства. Замовник отримує лише акт про виконання робіт, в якому і зазначається кількість годин роботи. Подорожній лист не передається замовнику.

***

Додатково пропонуємо до уваги наші консультації:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»