• Посилання скопійовано

В бухобліку витрати завжди зменшують фінрезультат, який потім може коригуватися або ні

Автомобіль підприємства потрапив в ДТП, потім був проданий. Страхове відшкодування надійшло на рахунок вже після продажу. На думку підприємства, сума відшкодування була недостатньою і воно планує подавати позов до суду на страхову компанію для стягнення більшої страхової виплати. Чи може підприємство включати до витрат оплату послуг адвоката та експертизи автомобіля, якщо цього автомобіля вже немає на балансі підприємства?

Принципи бухгалтерського обліку та фінансової звітності визначені у ст. 4 Закону про бухоблік. Для відповіді на питання про відображення витрат в обліку слід врахувати принцип повного висвітлення, коли фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її основі.

З цього випливає, що витрати, пов’язані із судовим процесом (як і будь-які інші витрати підприємства) обов’язково повинні бути відображені в бухобліку. Бухоблік витрат регламентує НП(С)БО 16. Зокрема, відповідно до п. 18 НП(С)БО 16 до адміністративних витрат відносяться витрати:

  • винагороди за професійні послуги  (юридичні,  аудиторські,  з оцінки майна тощо);
  • витрати на врегулювання спорів у судових органах.

Отже, витрати на послуги адвоката та експертизу автомобіля належать до адміністративних витрат. На нашу думку, ці витрати потрібно пов’язувати не з наявністю автомобіля на балансі, а з можливістю збільшення страхового відшкодування, внаслідок якого збільшиться дохід підприємства. Якщо підприємство виграє судовий процес, для якого понесені ці витрати, воно отримає страхове відшкодування незалежно від того, що автомобіль вже проданий. Факт того, що підприємство понесло збитки від ДТП, залишається без змін. І якщо ці збитки були застраховані, підприємство вправі докладати зусиль (а відтак і нести витрати) для того, щоб отримати належне відшкодування.

Після того, як витрати будуть списані на рах. 92, вони зменшують фінрезультат у бухобліку – Дт 79 Кт 92.

Якщо підприємство коригує фінрезультат для цілей оподаткування, воно враховує норми ПКУ, які регламентують збільшення або зменшення бухгалтерського фінрезультату для цілей оподаткування. Для цієї ситуації ПКУ не містить норм щодо коригування фінрезультату, тому суми витрат на послуги адвоката та експертизу автомобіля не знаходять відображення в додатку РІ до декларації з прибутку і не впливають на значення рядка 03 РІ декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Засоби індивідуального захисту для немобілізованих працівників
    Чи може підприємство для безпеки працівників закупити бронежилети та каски? Працівники працюють на підприємстві і направляються у відрядження, які пов'язані з роботами на територіях, наближених до територій бойових дій. Засоби захисту будуть видаватися їм на час відрядження. Які наслідки та облік?
    18.09.202413
  • Облік орендованих земельних ділянок у фермерського господарства
    Фермерське господарство використовує у своїй діяльності земельні ділянки на правах оренди (орендну плату сплачує ФГ) та земельні ділянки ОТГ, орендовані засновником ФГ (орендну плату сплачує засновник). Як відобразити ці земельні ділянки в обліку ФГ?
    16.09.202426
  • Оплата за корпоративні права коштами та товаром
    ТОВ 1 отримало в подарунок частку в статутному капіталі ТОВ 2 - 54 тис. грн (Дт 141 Кт 424), іншу частку ним було викуплено за 220 тис. грн (Дт 141 Кт 311). Частка ТОВ 1 у статуті ТОВ 2 – 100%. Розмір статутного капіталу ТОВ2 – 77 тис. грн. ТОВ 1 продає свою частку за 20 млн грн ТОВ 3. Балансова вартість на дату продажу – 280 тис. грн. Розрахунок: на розрахунковий рахунок – 4 млн грн, поставка товару в майбутньому – 16 млн грн. Як відобразити цю операцію в обліку?
    16.09.202416
  • В бухобліку витрати завжди зменшують фінрезультат, який потім може коригуватися або ні
    Автомобіль підприємства потрапив в ДТП, потім був проданий. Страхове відшкодування надійшло на рахунок вже після продажу. На думку підприємства, сума відшкодування була недостатньою і воно планує подавати позов до суду на страхову компанію для стягнення більшої страхової виплати. Чи може підприємство включати до витрат оплату послуг адвоката та експертизи автомобіля, якщо цього автомобіля вже немає на балансі підприємства?
    13.09.2024110
  • Неповне закриття заборгованості постачальника-нерезидента за імпортними операціями
    Підприємство імпортує товари. Воно оплатило за два контейнери 83105 євро. Спочатку було ввезено один контейнер, у якому планувалося ввезти товари на суму 39950 євро, але фактично постачальник завантажив товари вартістю 39745 євро – на 205 євро менше. За деякий час було ввезено другий контейнер вартістю 43155 євро. Після цього залишається переплата в сумі 205 євро. Як її відобразити в обліку та що робити далі?
    12.09.2024305