• Посилання скопійовано

Військовий облік та повідомлення в ТЦК про особу за ЦПД

Планується укласти договір надання послуг з фізособою, чоловіком призовного віку. Чи потрібно подавати інформацію про таку фізособу в ТЦК та СП? Чи потрібно вести військовий облік за цією особою? При укладенні договору, які документи потрібно надати цій особі?

Чи потрібно подавати інформацію про таку фізособу в ТЦК та СП? 

Військовий облік зобов'язані вести державні органи, установи та організації, підприємства, установи та організації будь-якої форми власності, ТЦК та СП (пп. 1 Порядку №1487).

Згідно з п. 5 ст. 34 Закону №2232 та пп. 21 Порядку №1487 підприємства мають вести персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Тобто особа, з якою підприємство уклало договір ЦПХ, не є його працівником. А відносини між підприємством і виконавцем робіт (надавачем послуг) регулює Цивільний кодекс України, а не КЗпП. 

Цивільноправовий договір — це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ч. 4 ст. 202, ч. 1 ст. 626 ЦКУ).

Тобто договір ЦПД – це угода між фізособою-підприємцем чи юрособою (підприємством, установою тощо) і громадянином на виконання останнім конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів праці, і в разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється.

Тож, за ЦПД немає роботодавців і працівників, а є виконавець, який зобов’язується виконати певну роботу або надати послугу, та замовник, який приймає роботу чи послугу й оплачує її. На них не поширюється дія трудового законодавства. Предметом договору є тільки кінцевий результат, а не процес його досягнення, який не регулюється ЦПД. Обидві сторони – незалежні й рівноправні. Замовник не має піклуватися про умови праці виконавця, надавати йому робоче місце. Виконавець самостійно організовує роботу та потрібні ресурси для неї, відповідає за її вчасне виконання. Розмір винагороди й термін оплати визначаються угодою сторін, а не законодавством.

Таким чином, військовий облік виконавців робіт за договорами ЦПХ (підряду, надання послуг тощо) підприємства не ведуть.

 

Чи потрібно вести військовий облік по особі за ЦПД? 

Ні, військовий облік виконавців робіт за цивільно-правовими договорами (підряду, надання послуг тощо) підприємства не ведуть.

 

При укладенні договору, які документи потрібно надати цій особі?

Паспорт та ІПН, або тільки паспорт, якщо в ньому стоїть відмітка про неотримання ІПН через релігійні переконання. Це потрібно для правильного відображення у відповідних додатках єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ інформації про особу (ПІБ та ІПН), яка працюватиме за ЦПД, нарахованої винагороди та її та оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік орендованих земельних ділянок у фермерського господарства
    Фермерське господарство використовує у своїй діяльності земельні ділянки на правах оренди (орендну плату сплачує ФГ) та земельні ділянки ОТГ, орендовані засновником ФГ (орендну плату сплачує засновник). Як відобразити ці земельні ділянки в обліку ФГ?
    Сьогодні 13:349
  • Оплата за корпоративні права коштами та товаром
    ТОВ 1 отримало в подарунок частку в статутному капіталі ТОВ 2 - 54 тис. грн (Дт 141 Кт 424), іншу частку ним було викуплено за 220 тис. грн (Дт 141 Кт 311). Частка ТОВ 1 у статуті ТОВ 2 – 100%. Розмір статутного капіталу ТОВ2 – 77 тис. грн. ТОВ 1 продає свою частку за 20 млн грн ТОВ 3. Балансова вартість на дату продажу – 280 тис. грн. Розрахунок: на розрахунковий рахунок – 4 млн грн, поставка товару в майбутньому – 16 млн грн. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:253
  • В бухобліку витрати завжди зменшують фінрезультат, який потім може коригуватися або ні
    Автомобіль підприємства потрапив в ДТП, потім був проданий. Страхове відшкодування надійшло на рахунок вже після продажу. На думку підприємства, сума відшкодування була недостатньою і воно планує подавати позов до суду на страхову компанію для стягнення більшої страхової виплати. Чи може підприємство включати до витрат оплату послуг адвоката та експертизи автомобіля, якщо цього автомобіля вже немає на балансі підприємства?
    13.09.202479
  • Неповне закриття заборгованості постачальника-нерезидента за імпортними операціями
    Підприємство імпортує товари. Воно оплатило за два контейнери 83105 євро. Спочатку було ввезено один контейнер, у якому планувалося ввезти товари на суму 39950 євро, але фактично постачальник завантажив товари вартістю 39745 євро – на 205 євро менше. За деякий час було ввезено другий контейнер вартістю 43155 євро. Після цього залишається переплата в сумі 205 євро. Як її відобразити в обліку та що робити далі?
    12.09.2024243
  • Як обліковувати послуги з написання контенту?
    Підприємство придбаває послуги з написання контенту. Як відобразити цю операцію в обліку: як витрати чи як нематеріальний актив?
    11.09.202466