• Посилання скопійовано

Відображення в обліку одноразової тари у покупця

Підприємство отримує сировину в мішках, каністрах, пляшках. В результаті діяльності накопичуються пакувальні матеріали, металобрухт. Частково ці пакувальні матеріали підприємство використовує в господарській діяльності: мішки - для пакування сухарів, сміття; коробки - для зберігання сировини. Як відобразити повторне використання тари в бухгалтерському та податковому обліках?

Відповідно до ст. 685 ЦКУ продавець зобов'язаний передати покупцеві товар у тарі та (або) в упаковці, якщо інше не встановлено договором купівлі-продажу або не випливає із суті зобов'язання.

Своєю чергою:

Тара може бути зворотною (багаторазовою) або одноразовою.

До тари одноразового використання належить тара, яка використовується лише один раз, не підлягає поверненню і не приймається від покупців (паперова, картонна, поліетиленова, мішки, коробки паперові та з полімерних матеріалів, що використовуються для пакування продукції). Вона реалізується разом ТМЦ, входить до їх вартості (Види тари та облік).

Відповідно до наведеної умови тара для постачальника є одноразовою, а для покупця за своєю суттю:

  • відходи, що підлягають утилізації, якщо тара не може бути використана. Більш детально ми писали тут. Дана стаття актуальна в частині обліку.

Відходи - будь-які речовини, матеріали і предмети, яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися (ч. 7 ст. 1 Закону про управління відходами).

або

  • актив, що може бути використаний у господарській діяльності (забезпечує збереження якості продукції, транспортування та інше). При повторному використанні підприємство отримає певний економічний ефект.

Ідентифікуючи таку тару як актив підприємство в обліку визначає її відповідно до напрямку використання, зокрема як запаси. Для цього можна застосувати субрахунок 204 «Тара й тарні матеріали», 209 «Інші матеріали», 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» тощо.

Одноразова тара зазвичай не виділяється окремою позицією в документах. Тому виокремити її із загальної вартості товару/сировини складно і визнання її активом в обліку відображається з одночасним визнанням доходу: Дт 204, 209, 22 Кт 719.

Відповідно до п. 24 НП(С)БО 9 запаси відображають у бухгалтерському обліку і звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації.

Первісну вартість визначити ми не можемо, так як вартість тари враховується в первісній вартості запасів, залишається чиста вартість реалізації. Тим паче, що про оприбуткування запасів за чистою вартістю реалізації йде мова, приміром, в п. 2.12, 2.13, 2.14 Методрекомендацій №2.

Чиста вартість реалізації запасів - очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 НП(С)БО 9).

Тож саме за цією вартістю оприбуткують пакувальні матеріалі, які надалі при використанні спишуть до складу витрат: Дт 23, 91, 92, 94 Кт 204, 209, 22.

 

ПДВ

Якщо одноразову тару буде використовувати ТОВ у господарській діяльності та її вартість буде включена до витрат, то підстав нараховувати ПЗ з ПДВ відповідно до пп.198.5 та пп. 199.1 ПКУ у ТОВ немає.

А якщо така тара, як відходи, буде в подальшому реалізовуватися, то тут ситуація трохи інша і податкова наголошує на застосуванні пп. 199.1 ПКУ і нарахуванні ПЗ. Більш детально про це ми писали тут.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Операція щодо повторного використання одноразової тари проводиться відповідно до правил бухгалтерського обліку і не передбачає застосування податкових різниць.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як обліковувати витрати на вивезення товару до покупця-нерезидента?
    Здійснили експорт заводу з доставкою до Чехії. Як обліковувати витрати, понесені на брокерські і транспортно-експедиційні послуги? Як сформувати фінансовий результат такого продажу?
    20.09.202411
  • Військовий облік новоприйнятого працівника
    Організація приймає працівника на роботу. Місцезнаходження організації (юридична адреса) у Києві. Працівник надав посвідчення про приписку до призовної дільниці в Київській області, до Обухівського РТЦК та СП. Чи потрібно новому працівнику ставати на військовий облік за місцем роботи в Києві?
    20.09.2024194
  • Засоби індивідуального захисту для немобілізованих працівників
    Чи може підприємство для безпеки працівників закупити бронежилети та каски? Працівники працюють на підприємстві і направляються у відрядження, які пов'язані з роботами на територіях, наближених до територій бойових дій. Засоби захисту будуть видаватися їм на час відрядження. Які наслідки та облік?
    18.09.202416
  • Облік орендованих земельних ділянок у фермерського господарства
    Фермерське господарство використовує у своїй діяльності земельні ділянки на правах оренди (орендну плату сплачує ФГ) та земельні ділянки ОТГ, орендовані засновником ФГ (орендну плату сплачує засновник). Як відобразити ці земельні ділянки в обліку ФГ?
    16.09.202431
  • Оплата за корпоративні права коштами та товаром
    ТОВ 1 отримало в подарунок частку в статутному капіталі ТОВ 2 - 54 тис. грн (Дт 141 Кт 424), іншу частку ним було викуплено за 220 тис. грн (Дт 141 Кт 311). Частка ТОВ 1 у статуті ТОВ 2 – 100%. Розмір статутного капіталу ТОВ2 – 77 тис. грн. ТОВ 1 продає свою частку за 20 млн грн ТОВ 3. Балансова вартість на дату продажу – 280 тис. грн. Розрахунок: на розрахунковий рахунок – 4 млн грн, поставка товару в майбутньому – 16 млн грн. Як відобразити цю операцію в обліку?
    16.09.202421