• Посилання скопійовано

До яких витрат включати витрати з доставки пального?

Підприємство займається оптовою торгівлею пальним. В оренді має бензовоз, який доставляє придбане пальне до місць зберігання, з яких воно потім продається, а також доставляє пальне до клієнтів. Окремо за доставку клієнти не платять, ціна доставки включена в ціну продажу. На який рахунок витрат списувати вартість утримання бензовозу – зарплату з нарахуваннями водія, техобслуговування бензовозу, вартість витраченого ним пального тощо?

Собівартість придбаного пального

Відповідно до п. 9 НП(С)БО 9 до первісної вартості придбаних запасів включаються транспортно-заготівельні витрати (затрати на заготівлю запасів, оплата тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи  і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання, включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування запасів).

Таким чином, якщо бензовоз доставляє придбане пальне до місць зберігання, з яких воно потім продається, то витрати на таку доставку включаються до собівартості пального (рахунок 28).

 

Витрати на збут

Відповідно до п. 19 НП(С)БО 16 відносяться до витрат на збут витрати на транспортування, перевалку і страхування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів) відповідно до умов договору (базису) поставки.

Таким чином, якщо за умовами договору постачання підприємство постачальник зобов’язується доставити товар до місця зберігання клієнта (покупця), і клієнт окремо не сплачує за доставку, витрати з доставки включаються до складу витрат на збут (рахунок 93).

 

Облік витрат на утримання бензовозу

З наведеного вище випливає, що бензовоз виконує роботи, вартість яких може відноситися як на собівартість пального, так і на витрати на збут. Це означає, що всі витрати на утримання бензовозу, понесені протягом звітного місяця, потрібно розподіляти між собівартістю (рахунок 28) і витратами на збут (рахунок 93).

Яким чином розподіляти такі витрати, підприємство має встановити самостійно. Наприклад, пропорційно пробігу, який можна визначати за місяць на підставі шляхових листів бензовозу. Для цього потрібно складати окремі шляхові листи на кожну поїздку і за даними цих документів визначати пробіг та витрати пального на поїздки з доставлення пального до місць зберігання і на поїздки з доставлення пального покупцям.

Також базою розподілу може бути кількість пального, привезеного від постачальників, та кількість пального, доставленого покупцям за звітний місяць. За цією базою можна розподілити всі витрати, понесені на роботу бензовоза за цей же місяць.

Або можна розраховувати собівартість кожної окремої поїздки бензовозу і списувати на ті витрати, куди була ця поїздка.

Технічна частина ведення обліку пробігу полягає в тому, щоб окремо зафіксувати роботу бензовозу за цими двома напрямками. Цю проблему можна вирішити за допомогою шляхового листа або іншого документа, який фіксує маршрути руху бензовоза, пробіг та витрату пального.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • До яких витрат включати витрати з доставки пального?
    Підприємство займається оптовою торгівлею пальним. В оренді має бензовоз, який доставляє придбане пальне до місць зберігання, з яких воно потім продається, а також доставляє пальне до клієнтів. Окремо за доставку клієнти не платять, ціна доставки включена в ціну продажу. На який рахунок витрат списувати вартість утримання бензовозу – зарплату з нарахуваннями водія, техобслуговування бензовозу, вартість витраченого ним пального тощо?
    02.07.202431
  • Ремонт техніки для військової частини коштом БФ із залученням волонтерів
    У благодійний фонд звернулась військова частина з проханням допомогти у ремонті спеціальної техніки. Для цього планується закупити запчастини та є майстри, які на волонтерських засадах згодні здійснити ремонт цієї техніки. Військовій частині за актом ми передаємо ремонт. Як правильно Фонду оформити роботу майстрів на волонтерських засадах і, відповідно, списати використані запчастини?
    02.07.202414
  • Облік та оподаткування акту розбіжності при прийманні товару за минулий період
    В червні 2024 року покупець надав акт розбіжності щодо приймання товару за грудень 2023 р. РК до ПН теж вже зареєстрували в червні. Облік товару ведеться на рах. 28. ТОВ прийняло рішення компенсувати витрати у червні 2024 р. Як відобразити цю операцію в обліку?
    02.07.202414
  • Облік при переведенні боргу в ЗЕД
    Юрособа – резидент України переводить свій борг перед нерезидентом на іншу юрособу – резидента України. Сума боргу - 10 0000 євро. Юрособа, яка перевела борг, відшкодує юрособі, яка отримала борг, вартість боргу в гривнях, за офіційним курсом НБУ на дату оплати. Як ці операції відобразити в бухгалтерському обліку юрособи, яка перевела борг?
    28.06.2024204
  • Облік списання емфітевзису, облікованого у складі нематеріальних активів
    Господарство використовувало земельну ділянку на підставі договору емфітевзису, обліковуючи як нематеріальний актив, амортизуючи прямолінійним методом. В цьому місяці договір емфітевзису розірвано і земельну ділянку викуплено. Як бути з недоамортизованою частиною витрат?
    25.06.202421