• Посилання скопійовано

Відображення в обліку інвестиційної винагороди від ЄБРР

ТОВ отримало інвестиційну винагороду у валюті за кредитом на придбання ОЗ (комбайну) від ЄБРР, яка складає 10% тіла кредиту. Як відобразити цю операцію в обліку?

Відповідно до умов договору інвестиційна винагорода – одноразова винагорода, що підлягає виплаті ЄБРР позичальнику з донорського внеску (загальної суми, виділеної ЄС) в розмірі до 15% від меншої з сум вибраної суми кредиту та інвестиційних витрат субпроєкту, без врахування будь-якої суми ПДВ, що сплачується у зв'язку з субпроектом.

Інвестиційні витрати – сукупні витрати на впровадження та завершення субпроекту, включаючи витрати на технології, монтаж, інженерні роботи, введення в експлуатацію та сертифікат енергоефективності.

Тобто і в першому і в другому випадку винагорода прив’язана до витрат, що формують первісну вартість об’єкта інвестування. Виплата винагороди проводиться після придбання активу. За заявкою ТОВ інвестиційна винагорода складає 10% від суми тіла кредиту. 

За своєю суттю такі отримані кошти є цільовим фінансуванням, умови для отримання якого виконані. Відповідна сума такого фінансування буде включатися до доходу в залежності від того, для яких цілей таке фінансування і коли воно надходить.

Цільове  фінансування  для компенсації витрат (збитків),  яких зазнало підприємство,  та фінансування для надання  підтримки  підприємству  без установлення умов його витрачання на виконання у  майбутньому певних заходів визнаються дебіторською  заборгованістю з одночасним визнанням доходу.

Цільове  фінансування  капітальних  інвестицій визнається доходом  протягом  періоду  корисного   використання   відповідних об'єктів  інвестування  (основних засобів,  нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об'єктів (пп. 18 П(С)БО 15).

      Відображення в обліку:

  • Дт 311  Кт 601 - отримано кредитні кошти;
  • Дт 631  Кт 311 - перераховано кошти за ОЗ;
  • ДТ 644 Кт 641 - ПДВ;
  • Дт 152  КТ 631 - оприбутковано ОЗ;
  • ДТ 644 Кт 631-  ПДВ;
  • Дт 10   Кт 152 - введено ОЗ в експлуатацію;
  • Дт 23   Кт 131 - нараховано амортизацію;
  • Дт 312 Кт 377 - отримано інвестиційну винагороду, у вигляді часткової компенсації тіла кредиту;
  • Дт 377 Кт 484 - визнано цільове фінансування, в сумі отримано компенсації;
  • Дт 484 Кт 69 - одночасно із цільовим фінансуванням визнано доходи майбутніх періодів;
  • Дт 23/91 Кт 131 - нараховано амортизацію після отримання компенсації;
  • Дт 69 Кт 745 -  визнано дохід від отриманої компенсації пропорційно нарахованій амортизації. Зверніть увагу, що оскільки компенсація надається лише в розмірі 10% від вартості ОЗ, то дохід визнаватиметься в меншій сумі, ніж сума нарахованої амортизації, лише в частині цих 10%.

Отримана сума такого фінансування на безповоротній основі не передбачає постачання ОЗ. Також такі кошти не є компенсацією вартості поставлених товарів. Тому об’єкт оподаткування в розумінні ст. 185 ПКУ не виникає. ПКУ також не передбачено нарахування ПЗ відповідно пп. 198.5 ПКУ.

Щодо податку на прибуток, то визначення об’єкта оподаткування проводиться в загальному порядку за правила бухобліку без застосування податкових різниць.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік при переведенні боргу в ЗЕД
    Юрособа – резидент України переводить свій борг перед нерезидентом на іншу юрособу – резидента України. Сума боргу - 10 0000 євро. Юрособа, яка перевела борг, відшкодує юрособі, яка отримала борг, вартість боргу в гривнях, за офіційним курсом НБУ на дату оплати. Як ці операції відобразити в бухгалтерському обліку юрособи, яка перевела борг?
    Сьогодні 12:227
  • Облік списання емфітевзису, облікованого у складі нематеріальних активів
    Господарство використовувало земельну ділянку на підставі договору емфітевзису, обліковуючи як нематеріальний актив, амортизуючи прямолінійним методом. В цьому місяці договір емфітевзису розірвано і земельну ділянку викуплено. Як бути з недоамортизованою частиною витрат?
    25.06.202417
  • Облік та оподаткування при імпорті електроенергії
    Виробниче підприємство (Споживач) має намір укласти угоду на придбання імпортної електроенергії у Словаччині чи Румунії. Які особливості розрахунків за спожиту імпортну електроенергію? Особливості обліку та оподаткування?
    24.06.202427
  • Відображення в обліку інвестиційної винагороди від ЄБРР
    ТОВ отримало інвестиційну винагороду у валюті за кредитом на придбання ОЗ (комбайну) від ЄБРР, яка складає 10% тіла кредиту. Як відобразити цю операцію в обліку?
    20.06.202436
  • Облік за плату уступки ФОП права вимоги забезпечувального платежу за договором оренди
    ТОВ (орендар) орендує приміщення. За договором оренди сплачено забезпечувальний платіж (без ПДВ), який має повернутися після закінчення договору оренди. В середині оренди відбувається зміна орендаря з ТОВ на ФОП. Заборгованість за забезпечувальним платежем передається за плату ФОП. Плата здійснюється частинами за графіком платежів. Як відобразити в обліку передачу забезпечувального платежу?
    19.06.202412