• Посилання скопійовано

Банківські гарантії: що в обліку?

Підприємство для міжнародних торгів оформило банківські гарантії: для участі у тендері терміном на півроку, для забезпечення виконання договору на 2 роки, для забезпечення кваліфікації терміном на 1 рік, для забезпечення передоплати терміном на 1 рік. Який буде бухоблік таких гарантій?

Банківська гарантія – це спосіб забезпечення виконання зобов'язань клієнта (принципала за гарантією) перед його контрагентом (бенефіціаром за гарантією), відповідно до якого банк бере на себе грошове зобов'язання перед бенефіціаром сплатити кошти в разі настання гарантійного випадку, а саме: сплатити у разі надання контрагентом (бенефіціаром по гарантії) до банку вимоги платежу, оформленої згідно умов банківської гарантії, що свідчить про порушення клієнтом своїх зобов’язань перед контрагентом.

Банківська гарантія згідно зі ст. 200 ГКУ є специфічним засобом забезпечення виконання господарських зобов’язань. Вона є письмовим підтвердженням (гарантійний лист) банку, іншої кредитної установи, страхової організації про задоволення вимог управненої сторони в розмірі повної грошової суми, зазначеної в такому підтвердженні, якщо третя особа (зобов’язана сторона) не виконає вказане у ньому певне зобов'язання, або настануть інші умови, передбачені у відповідному підтвердженні.

Гарантія може надаватися банками у різних випадках та з різними умовами, але це не впливає на бухоблік гарантій, який буде однаковим у всіх випадках їх отримання.

Забалансовий облік гарантії: гарантії та забезпечення надані обліковують на однойменному рахунку 05, а гарантії та забезпечення отримані — на позабалансовому рахунку 06 відповідно. Якщо банк резервує кошти принципала для того, щоб можна було списати їх на виконання регресу, то це схоже на надання цих коштів у заставу. Вартість заставного майна боржник теж відображає на рахунку 05 як надане забезпечення. Тому, на нашу думку,  суму зарезервованих коштів потрібно буде відобразити на рахунку 05. 

У балансі резервування грошових коштів під видану банком гарантію можна відобразити так: Дт 313 Кт 311, щоб відокремити зарезервовані кошти від тих, якими принципал може розпоряджатись без обмежень. При поверненні зарезервованих коштів робиться зворотній запис: Дт 311 Кт 313.

Якщо банк не резервує кошти, то у клієнта – принципала не буде записів за рахунком 05 та переміщення коштів на рахунок 313.

Оплата послуг банку. За домовленістю клієнта з банком може бути передбачена оплата послуг банка-гаранта, яка належить до оплати послуг банку, а не до фінансових витрат. Згідно з пп. 18 П(С)БО 16 плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків належать до адміністративних витрат, які обліковуються на однойменному рахунку 92.

Зважаючи на те, що банківська гарантія надається на певний строк, витрати на оплату послуг банку доцільно розподілити на відповідні майбутні звітні періоди із застосуванням рахунка 39, якщо вартість цих послуг є суттєвою. Докладніше про межу суттєвості ми писали тут.

Отже, якщо вартість послуг банку буде суттєвою, її доцільно розподілити через рахунок 39 на всі майбутні звітні періоди, протягом яких діє надана гарантія, а якщо вона буде визнана несуттєвою, її одразу можна списати до складу адміністративних витрат.

Для цієї ситуації ПКУ не передбачає коригувань фінрезультату з метою оподаткування.

***

Приклад. Підприємство перерахувало кошти банку для надання декількох гарантій в сумі 200 тис. грн. Банк видав гарантії, плата за надання гарантії становить 2000 грн (1 % від суми гарантії) та стягується з підприємства у момент надання гарантії. Якщо підприємство виконає всі умови, на яких надавалися гарантії, то після закінчення строку дії гарантії зарезервовані кошти будуть повернуті підприємству. Підприємство вважає суму витрат на оплату послуг банку несуттєвою і списує її до адміністративних витрат у періоді понесення цих витрат.

 

Бухгалтерський облік банківської гарантії у принципала

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Сума, грн

Перераховано зарезервовані кошти банку для надання гарантії*

313

311

200000,00

Відображено перераховані кошти на позабалансовому рахунку як надане забезпечення*

05

200000,00

Банк списав плату за надану гарантію**

685

311

2000,00

Банк повернув гроші, раніше перераховані йому для надання гарантії*

311

313

200000,00

Списано надане забезпечення з позабалансового рахунку*

05

200000,00

Відображено витрати на оплату послуг банку (складено акт)**

92

685

2000,00

*) якщо кошти не резервуються, то цього запису не буде.

**) є альтернативний варіант обліку цієї суми – її можна напряму списати з рахунку 311 на рахунок 92 так само, як і витрати на розрахунково-касове обслуговування: Дт 92 Кт 311.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як покласти на директора відповідальність за ведення бухобліку?
    Як документально оформити директора як відповідального за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи у разі відсутності у штатному розписі посади головного бухгалтера?
    25.07.2024239
  • Зміна строку використання ОЗ
    Підприємство, платник податку на прибуток і ПДВ, в 2022 році придбало ноутбуки, які ввело в експлуатацію і за якими встановило строк служби - 36 місяців. Але протягом 2023-2024 років придбано нові ноутбуки, відтак ноутбуки 2022 року вже є морально застарілими. Чи можна зменшити строк їх використання до 24 місяців?
    25.07.202440
  • Облік повернення товару, якщо застосовується оцінка вибуття за методом ФІФО
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, купує однаковий товар в різних постачальників за різними цінами. При вибутті запасів оцінює запаси за методом ФІФО. Інколи окремі партії товару повертаються постачальнику, але в обліку при вибутті застосовується метод ФІФО, тож можуть виникати різниці між ціною придбання і ціною списання, які відносять до складу доходу чи витрат. Чи є така ситуація допустимою? Як вона впливає на оподаткування?
    24.07.202442
  • Як обліковувати готівку, що видається покупцям з їхніх карток на їх прохання?
    ТОВ – платник податку на прибуток та ПДВ, видає готівку покупцям магазину, які виявили бажання отримати готівку зі своїх карток. Як відобразити цю операцію в обліку?
    24.07.202432
  • Облік авто як гуманітарної допомоги і реєстрація РРО на це авто
    Підприємство отримало як гуманітарну допомогу авто для мобільної аптеки. Як відображати в обліку? Який вплив на прибуток? Як на авто зареєструвати РРО? Яку адресу вказувати в чеку та яку назву мобільної аптеки?
    22.07.202413