• Посилання скопійовано

Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою

ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?

Облік комплектації продукції в один набір

Згідно з Інструкцією №291 на субрахунку 206 «Матеріали, передані в переробку» обліковуються матеріали, передані в переробку на сторону та які надалі включаються до складу собівартості отриманих з них виробів. Затрати на переробку матеріалів, які оплачуються стороннім організаціям, відображаються безпосередньо за дебетом рахунків, на яких ведеться облік виробів, що отримані з переробки. Аналітичний облік матеріалів, що передані в переробку, ведеться в розрізі, що забезпечує інформацію про підприємства-переробники і контроль за операціями з переробки і відповідними витратами. Передача матеріалів у переробку відображається тільки на субрахунках рахунку 20.

Тобто, передані підрядникам для переробки матеріали ТОВ замовник відображає на субрахунку 206. А отриману готову продукцію відразу оприбутковує на рахунок 26:

  • Дт 26 Кт 206 – на вартість переданих в переробку матеріалів;
  • Дт 26 Кт 631 – на вартість робіт з переробки.

Всі понесені витрати з переробки (зарплата робітників, витрати на випробування) можна відобразити на рахунку 23, а потім списати до складу нового комплекту:

  • Дт 26 (комплект) Кт 23 – на вартість послуг переробки;
  • Дт 26 (комплект) Кт 26 (продукція 1) – на собівартість продукції 1;
  • Дт 26 (комплект) Кт 26 (продукція 2) – на собівартість продукції 2.

 

На який рахунок списувати витрати на оренду складу?

Склад використовується для зберігання готової продукції. На цьому ж складі відбувається комплектування продукції.

На наш погляд, такі витрати включаються до складу витрат на збут. Це випливає з переліку витрат, наведених в п. 19 НП(С)БО 16, де наведені витрати на збут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»