• Посилання скопійовано

Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції

Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?

Відповідно до пп. 14.1.134 ПКУ операція з давальницькою сировиною - операція з переробки (обробки, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників і виконавців, а також етапів (операцій)) з метою одержання готової продукції за відповідну плату. До операцій з давальницькою сировиною належать операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі її переробки становить не менш як 20% загальної вартості готової продукції.

Особливістю операцій з давальницькою сировиною є те, що переробник виконує для замовника роботи з переробки сировини. Після закінчення виконання такої роботи між сторонами складається акт приймання-передачі виконаних робіт. В обліку переробника відображається дохід від виконаних робіт. Поряд з цим переробник передає замовнику і вироблену продукцію.

Але якщо сировина замовника складає менше 20% загальної вартості продукції, то, на наш погляд, переробник продає замовнику продукцію, а не роботи з переробки. Причому якщо замовник надає переробнику матеріали, сировину для виробництва, то, якщо це передбачено умовами договору, право власності на такі матеріали, сировину не переходить до виробника. 

Про особливості таких операцій в ЗЕД можна почитати тут.

В бухгалтерському обліку виробника такі матеріали, сировина обліковуються на позабалансовому субрахунку 022 «Матеріали, прийняті для переробки».

Поряд з цим, вартість таких матеріалів виробник не включає до виробничої собівартості продукції.

Наприклад, в даній ситуації до собівартості алкогольних напоїв не буде включатися вартість пляшок, звісно, за умови, що вартість пляшок менше 20% загальної вартості алкогольних напоїв.

Тож виробник в загальному порядку на рахунку 23 обліковує всі виробничі витрати з виробництва алкогольних напоїв за замовленням виконавця, крім вартості пляшок, оприбутковує готову продукцію на рахунку 26 (Дт 26 Кт 23). І продає замовнику готову продукцію, відображаючи дохід від продажу на субрахунку 701, а собівартість на субрахунку 901. 

У всіх товаросупровідних документах, в ТТН, в ПН зазначається назва проданої алкогольної продукції.

Поряд з цим виробник надає замовнику звіт про використання пляшок, в які розлиті алкогольні напої. На підставі цього звіту виробник списує використані пляшки з позабалансового обліку, а замовник зараховує вартість пляшок до собівартості придбаних алкогольних напоїв.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»