• Посилання скопійовано

Взаємозалік заборгованостей з працівником, які обліковуються на рахунках 661 та 3721

Чи можна провести взаємозалік заборгованостей між рахунками 372 та 662, якщо працівник має повернути надмірно виплачену зарплату, а підприємство має компенсувати витрати, понесені цим же працівником у відрядженні згідно з авансовим звітом?

Під припиненням зобов'язання розуміється припинення прав та обов'язків боржника та кредитора за відповідним зобов'язанням. Відповідно до ч. 1 ст. 601 ЦКУ зобов'язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги.

Проводити взаємозалік можна за заявою однієї зі сторін, складеної у довільній формі. Згідно з ЦКУ, вимоги повинні бути однорідними та зустрічними, тобто обидві сторони беруть участь в обох зобов'язаннях, які підлягають зарахуванню, при цьому боржник за одним зобов'язанням є кредитором за другим. Однорідність вимог характеризується тим, що кожне зобов'язання мусить мати як предмет майно, в тому числі кошти.

При цьому необхідно, щоб на момент зарахування зустрічних вимог настав строк виконання за обома зобов'язаннями. Цей строк визначається або в договорі, або за законом, або не встановлений чи визначений моментом пред'явлення вимоги.

Звертаємо увагу, що випадки, в яких не допускається зарахування зустрічних вимог, передбачені ст. 602 ЦКУ.

Також Інструкція №291 передбачає кореспонденцію між рахунками 661 та 3721.

Отже, робимо висновок, що роботодавець може провести взаємозалік зустрічних однорідних вимог з працівником, предметом яких є кошти.

Тож, якщо працівник має повернути зайво отриману суму зарплати, і одночасно роботодавець має компенсувати витрати такого працівника у відрядженні, то можна провести взаємозалік, оскільки утворилась однорідна заборгованість між роботодавцем і працівником. Провести взаємозалік можна в рівноцінній сумі: або в чистій сумі зарплати, зайво отриманої на руки, або в сумі компенсації. Сума, яка залишиться некомпенсованою, буде заборгованістю однієї із сторін. 

Звичайно, така господарська операція має бути оформлена документально. Основним документом є акт про зарахування зустрічних однорідних вимог, з моменту підписання якого зобов'язання сторін припиняються. Складається акт у довільній формі з дотримання обов'язкових реквізитів визначених ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік та пп. 2.3 Положення № 88.

Звертаємо увагу, що на зайво виплачену суму зарплати були сплачені ПДФО, ВЗ та ЄСВ під час її виплати, тому після погашення цієї заборгованості у роботодавця може виникнути переплата з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, яку можна буде врегулювати під час наступних виплат зарплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»