• Посилання скопійовано

Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування

Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання тощо) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?

ПДВ 

Безоплатне користування приміщенням. Підприємство облаштувало власне нежитлове приміщення відповідно до вимог Постанови КМУ №930 та уклало договір про користування приміщенням місця тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб на безоплатній основі.

Відповідно до пп. 14.1.185 ПКУ, постачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

З метою оподаткування постачанням послуг, зокрема є постачання послуг іншій особі на безоплатній основі.

Тобто з метою оподаткування для платника податку - користувача операція з отримання майна у безоплатне користування за договором користування розглядається як безоплатне отримання послуг і оподатковується ПДВ в загальному порядку за ставкою 20%.

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. При цьому база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін (пп. 188.1 ПКУ) . 

Враховувати положення пп. 4 ст. 632 ЦКУ: якщо ціна у договорі не встановлена і не може бути визначена виходячи з його умов, вона визначається виходячи зі звичайних цін, що склалися на аналогічні товари, роботи або послуги на момент укладення договору.

Таким чином, база оподаткування ПДВ визначається з вартості послуги з оренди аналогічного майна.

Підприємству необхідно буде скласти ПНвідповідно до ст. 188 і 189 ПКУ. Також потрібнонарахувати ПЗ відповідно до пп. 198.5 ПКУ, за тим кредитом, що був отриманий при облаштуванні приміщення, оскільки ці господарські операції проведені не в межах господарської діяльності.

Компенсація комунальних послуг. Відповідно до Порядку №261 підприємство має право на компенсацію комунальних послуг під час розміщення внутрішньо переміщених осіб у будівлях (приміщеннях) об’єктів приватної власності у період воєнного стану.

Компенсація надається за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету та спрямовується на покриття додаткових видатків на оплату комунальних послуг, які обумовлені розміщенням на безоплатній основі внутрішньо переміщених осіб. Підприємство періодично формує пакет документів та передає на компенсацію дані до сільської ради. Компенсацію не було отримано жодного разу. 

Відшкодовувати комунальні послуги буде третя сторона. Тому в даному випадку за аналогією ми можемо скористатися консультацією ДПС, де зазначено, що незалежно від того, що за умовами договору виконання обов’язку щодо оплати за товари/послуги покладено на іншу особу, податкова накладна складається на покупця (отримувача) товарів/послуг, в нашому випадку ВПО-неплатника.

Скласти ПН при відшкодуванні комунальних послуг за договором безоплатного користування можна за аналогією з договором оренди. В ЗІР наведено алгоритм заповнення такої ПН.

 

ПДФО та ВЗ

Тепер необхідно розібратися, чи є дані послуги доходом фізосіб для цілей IV розділу ПКУ, зокрема надання в безоплатне користування приміщення та компенсація комунальних послуг ВПО. Такі послуги можна ідентифікувати як благодійну допомогу.

Відповідно до пп. 165.1.54 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включають суму (вартість) благодійної допомоги виплаченої (наданої) благодійниками на користь фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція, та/або вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням антитерористичної операції в таких населених пунктах.

Благодійна діяльність - добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цілей Закону № 5073-VI, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Відповідно до пп. 170.7 ПКУ не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку благодійна, у тому числі гуманітарна допомога, яка надходить на його користь у вигляді коштів або майна (безоплатно виконаної роботи, наданої послуги).

Окремо, ПКУ визначено, що благодійна допомога, що надається на зазначені цілі, повинна розподілятися через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

Відшкодування комунальних послуг є цільовою допомогою у негрошовій формі. Умови та порядок звітування для її отримання наведено в Порядку №261. Ця компенсація проводиться за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету Обласною держадміністрацією (п. 3 Порядку №261). Коштидля компенсації є коштами резервного фонду державного бюджету.

Тому по суті всі вимоги за даними операціями виконано і ці послуги не є об’єктом оподаткування ПДФО та ВО.

Щодо безоплатного надання послуг з тимчасового розміщення ВПО, особі, що постраждала внаслідок збройної агресії Російської Федерації у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану (пп. «в» пп. 170.7.2 ПКУ): на нашу думку, такий дохід також звільняється від оподаткування ПДФО та ВО. Така допомога єцільовою, зокрема, приміщення відповідає вимогам Постанови КМУ № 930 щодо місць проживання ВПО, напрямок використання приміщення чітко визначено, що також закріплено в договорі безоплатного користування з ВПО.

Зауважимо, що необхідною умовою також є підтвердження статусу ВПО. 

Підприємство пройшло реєстрацію відповідно до вимог та ідентифікувало приміщення як місце тимчасового розміщення ВПО. 

 

Відображення в обліку

Відповідно до пп. 7 НП(С)БО 16, витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які не можливо прямо пов’язати з доходами певного періоду, відображаються у складі витрат того періоду, в якому вони виникли.

Нежитлове приміщення, що використовується для розміщення ВПО, не генерує дохід. Тому витрати на облаштування такого приміщення, комунальні послуги та на амортизація є витратами періоду. Також ці витрати не пов'язані з виробництвом та/або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), але здійснюються в межах операційної діяльності підприємства, тому їх доцільно відображати у складі інших операційнихвитрат діяльності, з відображенням за Дт 949.

Компенсація комунальних послуг за рахунок бюджетних коштів відображається в обліку так:

  • Дт 311 Кт 48 – отримано цільове фінансування;
  • Дт 48 Кт 718 – визнано дохід від цільових коштів в частині вартості комунальних послуг.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024164
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449