• Посилання скопійовано

Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування

Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?

Товариство має право зменшити свій статутний капітал. Після прийняття рішення про зменшення статутного капіталу товариства його виконавчий орган протягом 10 днів має письмово повідомити кожного кредитора, вимоги якого до товариства не забезпечені заставою, гарантією чи порукою, про таке рішення (ст. 19 Закону №2275). 

Питання, що відносять до компетенції загальних зборів учасників, визначені ст. 30 Закону №2275, у тому числі:

  • внесення змін до статуту товариства, прийняття рішення про здійснення діяльності товариством на підставі модельного статуту;
  • зміна розміру статутного капіталу товариства;
  • затвердження грошової оцінки негрошового вкладу учасника.

Саме учасники затверджують грошову оцінку негрошового вкладу. 

Підприємство протоколом визначило зменшення статутного капіталу на суму грошової оцінки негрошового вкладу на рівні балансової вартості основного засобу. Тобто це вартість, за якою основний засіб буде передано учаснику, і яка є базою нарахування ПДВ. ПДВ додається до вартості ОЗ і на цю суму з ПДВ зменшується частка учасника в статутному капіталі.

 

Бухгалтерський облік операції

Покажемо на прикладі бухоблік операції із зменшення статутного капіталу і повернення його за рахунок майна: вартість майна без ПДВ (це його залишкова вартість, за якою ОЗ повертається учаснику) – 11000 грн. На цю вартість нараховується ПДВ 20% - 2200 грн, разом з ПДВ – 13200 грн:

  • Дт 40 Кт 452 —зменшення статутного капіталуна суму вартості майна з ПДВ – 13200 грн;
  • Дт 452 Кт 672 – нараховується виплата частки СК учаснику;
  • Дт 672 Кт 712 – визнається дохід від продажу ОЗ на суму виплати частки – 13200 грн;
  • Дт 712 Кт 641/ПДВ – нарахування ПДВ на продаж ОЗ – 2200 грн;
  • Дт 286 Кт 10 – визнання ОЗ таким, що призначений для продажу – на залишкову вартість 11000 грн;
  • Дт 13 Кт 10 – списання накопиченого зносу ОЗ – умовно 24000 грн;
  • Дт 943 Кт 286 – списання переданого ОЗ – на суму 11000 грн.

Як видно з цієї схеми проведень, ПДВ нараховується за рахунок виплати внеску учаснику, що виходить (його частка в капіталі зменшується на вартісто ОЗ з ПДВ), а сума доходів дорівнює сумі витрат (11000 грн).

 

ПДВ

Відповідно до пп. «а» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ). Основні засоби з метою оподаткування є товаром (пп. 14.1.244 ПКУ). Отже, операція з повернення засновнику частини внеску у вигляді основних засобів є об'єктом оподаткування ПДВ на загальних підставах за основною.

База оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни) (пп. 188.1 ПКУ).

Тобто підприємство нараховує ПЗ з ПДВ (але не нижче балансової вартості такого об’єкта) на договірну вартість (в даному випадку на ціну майна, визначену у протоколі) і складає податкову накладну на таке постачання.

Сума нарахованих ПЗ включається до складу інших операційних витрат.

Якщо засновник — неплатник ПДВ, податкова накладна складається за правилами, викладеними у пп. 12 Порядку №1307, — у разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, в графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а в рядку «Iндивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний IПН «100000000000». Податкова накладна реєструється в ЄРПН у строк, передбачений пп. 201.10 ПКУ.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Ті платники податку на прибуток, які визначають об’єкт оподаткування із застосуванням податкових різниць фінансовий результат до оподаткування:

  • збільшують на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта (пп. 138.1 ПКУ);
  • зменшують на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ (пп. 138.2 ПКУ).

 

ПДФО та військовий збір

Якщо засновник — фізособа, ця операція є для нього продажем корпоративних прав та оподатковується згідно з пп. 170.2 ПКУ.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024158
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449