• Посилання скопійовано

Як облікувати відходи при протруєнні зерна?

Сільгосппідприємство виростило зерно і передало його сторонньому виконавцю для протруєння, після чого зерно використовуватиметься як насіння. Під час протруєння виникли відходи, які утилізуватиме виконавець. Сільгосппідприємство отримало вже протруєне зерно, без відходів. Як обліковувати відходи, отримане зерно?

Щодо загального підходу до обліку відходів

Детально про особливості обліку відходів ми писали тут.

Там ми зазначали, що відходи, які утворюються при виробництві, бувають зворотні і безповоротні.

Відходи є зворотними, якщо від їхнього використання можна одержати економічну вигоду. Зворотні відходи оцінюються за справедливою вартістю, в разі їх реалізації, або в оцінці  можливого  їх використання, якщо відходи використовується на самому підприємстві (див. пп. 11, пп. 12 НП(С)БО 16).

У разі, якщо відходи не можуть бути використані чи реалізовані, вони вважаються безповоротними з віднесенням вартості початкової сировини, з якої вони утворились, на собівартість виробленої продукції. Безповоротні відходи підлягають утилізації.

При цьому сировинні відходи (зворотні та безповоротні) поділяються на:

  • нормативні – заплановані відходи, яких не можна уникнути при виготовлені продукції. Кількість утворення таких відходів передбачається технологією виробництва конкретного виду продукції;
  • понаднормативні – відходи, що перевищують норми, встановлені технологією виробництва. Вони утворюються через: порушення технології виробництва, вимог нормативно-технічної документації на виробниче обладнання, недостатню кваліфікацію робітників тощо.

Згідно з пп. 11 НП(С)БО 16, наднормативні виробничі витрати включаються до складу собівартості реалізованої продукції.

В листі Мінфіну від 15.04.2005 р. № 31-04220-20-17/6687 зазначено, що наднормативні витрати включаються до собівартості, якщо такі витрати не пов'язані з нестачами, псуванням, нетехнологічним використанням та порушенням правил зберігання, за рішенням уповноваженої особи (керівника) підприємства.

 

Щодо загального підходу до обліку зерна

Згідно з нормами Інструкції №291, сільгосппродукцію власного виробництва обліковують на рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва», в тому числі насіння, відходи, одержані при доведенні товарної продукції та насіння до належних кондицій тощо.

Таким чином, на рахунку 27 на окремих субрахунках чи аналітичних рахунках обліковується як зерно, отримане з поля, так і зерно, передане для протруєння, і зерно, отримане з протруєння. Тут обліковуються також зворотні відходи.

 

Бухгалтерські проведення

Якщо в даній ситуації відходи є безповоротними нормативними, проведення будуть такі (цифри умовні):

  • Дт 27 (протруювання) Кт 27 (склад) – 200 000 грн (передано зерно сторонньому виконавцю на протруювання в кількості 100 тон);
  • Дт 27 (склад) Кт 27 (протруювання) – 200 000 грн (отримано зерно від стороннього виконавця, в кількості 98 тон, за мінусом безповоротних нормативних відходів 2 тони);
  • Дт 27 (склад) Кт 631 – 30 000 грн (отримано від виконавця послуги протруювання за актом приймання-передачі);
  • Дт 631 Кт 311 – 30 000 грн (оплата виконавцю).

Як наочно видно із проведень, кількість зерна зменшилася на 2 тони, але початкова собівартість не змінилася, та збільшилася на вартість послуг протруювання, і складає 230 000 грн (200 000 + 30 000). І це логічно, оскільки зерно набуло нових якостей – воно стало обробленим насінням, і тому собівартість одиниці такого насіння стає більшою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024215
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450