• Посилання скопійовано

Кредит під валютний депозит: облік у поручителя

ТОВ 1 отримало кредит в валюті під заставу валютного депозиту ТОВ 2 - платника податку на прибуток на загальних підставах. ТОВ 1 не повертає кредит. Валютний депозит ТОВ 2 забрали в погашення кредиту ТОВ 1. ТОВ 2 дебіторську заборгованість за договором поруки обліковувало з 2019 року з урахуванням курсових різниць на кожну дату балансу. У договорі поруки курс розрахунку не зазначено. Як відобразити курсову різницю у зв’язку зі зміною курсу?

Відображення в обліку 

Відповідно до ч.2 ст. 556 ЦКУ до поручителя, який виконав зобов'язання, забезпечене порукою, переходять усі права кредитора у цьому зобов'язанні, в тому числі й ті, що забезпечували його виконання.

Таким чином, ТОВ 2 має право на відшкодування в повному обсязі суми валютного депозиту наданого в заставу.

Проте є певне застереження. Відповідно до ст. 5. ЗУ № 2473 визначено перелік операцій на території України, які можуть проводитися в валюті іншій ніж гривня. Серед яких операції наведеної в ситуації не виділено. 

Тому при погашенні заборгованості за валютним кредитом заборгованість за договором поруки стає гривневою з прив’язкою до валютного еквіваленту та курсу. Варто зауважити, такі розрахунки не євалютними, а отже, П(С)БО 21, зокрема, розрахунок курсових різниць на дату балансу, не передбачаються.

Як правило в договорі поруки наведено порядок розрахунку. Так як курс не визначено, то заборгованість перераховується по курсу НБУ на дату здійснення операції, зокрема погашеннякредиту. 

Відображення даної операції в обліку поручителя:

  • Дт 377 Кт 314 списання коштів ТОВ 2 з валютного депозиту в рахунок погашення валютного кредиту за договором поруки, по курсу НБУ на дату здійснення операції;
  • Дт 311 Кт 377 погашення заборгованості ТОВ 1 перед ТОВ 2, по курсу НБУ за яким було погашено кредит, якщо договором не визначено іншого.

Якщо договором визначено курс при погашенні, то за умови: 

  • збільшення курсу -  Дт 377 Кт746;
  • зменшення курсу - Дт 977 Кт 377.

 

Оподаткування

Відповідно до положень пп.134.1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень  розділу ІІІ ПКУ.

ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на курсові різниці. Їх облік проводиться на загальних підставах. 

Так як договором поруки не передбачено перерахунок заборгованості по курсу на певну дату, то курсові різниці не виникають. Тому ТОВ 2 в динаміці необхідно проаналізувати як вплинуло дане нарахування на об’єкт оподаткування. 

Таким чином:

1. Заборгованість за договором поруки перед ТОВ 2 є гривневою з прив’язкою до валютного еквіваленту та курсу і не потребує нарахування курсових різниць

2. Відповідно до наведеної умови договором поруки не визначено курс погашення заборгованості, то фактично заборгованість ТОВ 1 перед ТОВ 2 складає гривневий еквівалент валютного депозиту на дату погашення кредиту.

3. Необхідно проаналізувати вплив застосування курсових різниць на об’єкт оподаткування податком на прибуток. І за можливості укласти додаткову угоду та врегулювати порядок розрахунку за договором поруки, зокрема курс.

 ***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024225
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450