• Посилання скопійовано

Покупець підприємство, а платник та вантажоодержувач - відокремлений підрозділ: що в обліку?

Підприємство уклало договір з держпідприємством. За договором покупцем товару є держпідприємство, а платником та вантажоодержувачем - відокремлений підрозділ такого підприємства. ПН виписана на державне підприємство. Як правильно відображати в бухобліку оплати від відокремленого підрозділу? Як провести взаємозалік? Що з оборотами за субрахунками 6431, 6432?

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.16): «Який порядок складання податкової накладної при поставці товарів/послуг покупцю, якщо договором передбачена оплата за такі товари/послуги від третьої особи?».

ДПС відповідає, що незалежно від того, що згідно з умовами договору виконання обов’язку щодо оплати за товари/послуги покладено на іншу особу, податкова накладна складається на покупця (отримувача) товарів/послуг.

Таким чином, в розглядуваній ситуації ПН цілком правомірно виписана на головне підприємство.

Схожим чином господарські операції відображаються і в бухгалтерському обліку підприємства. 

У разі відвантаження (продажу) товару дебіторська заборгованість відображається за головним підприємством, а не відокремленим підрозділом, навіть якщо вантажоодержувачем є відокремлений підрозділ:

  • Дт 361(головне підприємство) Кт 70 – визнання доходу від відвантаженого товару.

У разі отримання оплати від відокремленого підрозділу закривається дебіторська заборгованість, яка відображена за головним підприємством:

  • Дт 311 Кт 361(головне підприємство).

Це пояснюється тим, що відокремлений підрозділ за договором є платником за головне підприємство. Якщо платник за головне підприємство, значить, отриманою оплатою має закриватися заборгованість головного підприємства, а не формуватися окрема заборгованість відокремленого підприємства.

Якщо підприємство при відображенні ПЗ з ПДВ використовувало субрахунки 6431, 6432, то в аналітиці до цих субрахунків має також зазначатися головне підприємство, а не відокремлений підрозділ.

Таким чином, в обліку підприємства продавця не може виникати заборгованість відокремленого підрозділу.

Але якщо з якихось причин підприємство продавець відобразило в обліку окремо заборгованість головного підприємства і відокремленого підрозділу, їх можна зарахувати одна з одною на підставі бухгалтерської довідки.

Наприклад, якщо заборгованість за відвантаженими товарами головного підприємства відображається за дебетом субрахунку 361, а отримана оплата від відокремленого підрозділу за кредитом субрахунку 681, то на підставі бухгалтерської довідки роблять зарахування проведенням:

  • Дт 681 Кт 361.

Схоже проведення роблять і в разі наявності заборгованостей за іншими субрахунками, наприклад, 6431, 6432.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»