• Посилання скопійовано

Бухоблік благодійної допомоги, наданої благодійною організацією

Неприбуткова благодійна організація на підставі тристоронньої угоди між собою, постачальником та шелтером (юрособою) оплачує постачальнику ТМЦ, які призначені для передачі як благодійна допомога шелтеру. ТМЦ зі складу постачальника відразу постачатимуться шелтеру, без оприбуткування на складі шелтера. Як відобразити в бухобліку?

Шелтер — це місце, де тимчасово проживають особи, які постраждали від військовий дій, домашнього насилля, шахрайств. Тож юрособа-шелтер — це юрособа, яка надає відповідні послуги.

В даній ситуації можуть бути два варіанти, залежно від юридичних особливостей, прописаних у тристоронній угоді. 

За першим варіантом покупцем і отримувачем ТМЦ є шелтер, а благодійна організація тільки платником. Скоріш за все, що саме цей варіант мав місце в розглядуваній ситуації.

В такому разі сума перерахованих коштів відразу списується на витрати:

  • Дт 949 Кт 311.

Окрім того, якщо організація здійснює оплату за рахунок коштів цільового фінансування, потрібно відобразити дохід від використаних коштів:

  • Дт 48 Кт 718.

Але в принципі можливий і другий варіант: за угодою як платником, так і покупцем (тобто, особою, яка отримує право власності на ТМЦ) є сама благодійна організація, а шелтер є лише отримувачем ТМЦ, які належать на праві власності організації. Угодою також має бути встановлено момент, за яким право власності на ТМЦ переходить до організації. Наприклад, таким моментом може бути отримання ТМЦ шелтером.

Щоправда, в цьому разі між шелтером і організацією має бути ще один договір благодійної допомоги, за яким передбачено надання благодійної допомоги у вигляді ТМЦ. 

В такій ситуації можуть бути різні варіанти документального оформлення. Наприклад, договором благодійної допомоги передбачається, що ТТН постачальника чи інший подібний документ, за яким ТМЦ надходять від постачальника до шелтера, є документом, який підтверджує одночасно як перехід права власності на ТМЦ від постачальника до організації, так і від організації до шелтера. В такому разі один примірник цього документа має передаватися організації, інший шелтеру.

Організація на підставі цього документу (ТТН тощо) як оприбутковує ТМЦ на своєму балансі, так і відображає передачу ТМЦ шелтеру.

Або такий варіант. На складі шелтера ТМЦ на підставі ТТН приймає організація. Далі складає від себе на ім’я шелтера накладну, за якою ТМЦ передаються шелтеру.

В такому разі на підставі ТТН організація оприбутковує на своєму балансі ТМЦ, а на підставі накладної відображає передачу ТМЦ шелтеру. Можуть бути й інші варіанти, залежно від особливостей конкретної ситуації.

Бухгалтерський облік отримання і надання допомоги за другим варіантом наведемо в таблиці.

Господарська операція

Д-т

К-т

1

Оплата товарів

631

311

2

Якщо оплата за рахунок коштів цільового фінансування, відображаємо використання таких коштів цільового фінансування

48

69

3

Отримано ТМЦ

281

631

4

Передано ТМЦ шелтеру

949

281

5

Визнано дохід від отриманого цільового фінансування в сумі вартості оплачених і переданих ТМЦ, якщо оплата була за рахунок коштів цільового фінансування

69

718

Якщо благодійна допомога здійснена за рахунок інших отриманих доходів організації, приміром, від продажу товарів тощо, а не за рахунок коштів цільового фінансування, то наведені в таблиці проводки 2 і 5 не роблять.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»