• Посилання скопійовано

Бухоблік безоплатно отриманої котельні в ОСББ

ОСББ, неприбуткова організація, має намір отримати від фізособи за договором дарування котельню, яка обслуговує будинок. Як відобразити в обліку ОСББ подароване майно, які податкові наслідки, чи не втратить ОСББ статус неприбуткової організації?

Чи може ОСББ безоплатно отримати котельню?

Відповідно до ст. 7 Закону про ОСББ, статут ОСББ визначає, серед іншого, джерела фінансування, порядок використання майна та коштів об'єднання.

Як правило, в статутах ОСББ серед переліку можливих джерел фінансування записують можливість отримання добровільних майнових, у тому числі грошових, внесків фізичних та юридичних осіб, чи інші подібні формулювання. Тому рекомендуємо проглянути статут ОСББ і з’ясувати, чи є там дозвіл на отримання таких внесків.

Окрім того, для отримання котельні може бути необхідною погодження загальних зборів ОСББ. Цей аспект слід також з’ясувати в статуті.

Неприбуткова організація може бути виключена з Реєстру неприбуткових організацій, якщо вона порушує вимоги закону, який регулює її діяльність (див. тут).

Таким чином, якщо в статуті ОСББ відсутня заборона на отримання подарованого майна, і таке отримання оформлене згідно з вимогами такого статуту, на наш погляд, порушення Закону про ОСББ немає, а тому і немає підстав для втрати ОСББ неприбуткового статусу.

 

Бухгалтерський облік

Бухгалтерський облік безоплатно отриманого об’єкта ОЗ ми детально розглядали тут.

Тут наведемо тільки бухгалтерські проведення:

  • Дт 103 Кт 424 – отримана котельня (за справедливою вартістю, тобто, за ринковою вартістю – вартістю, за якою котельню можна продати на сторону);
  • Дт 23, 91, 92 тощо Кт 131 – нараховано амортизацію котельні;
  • Дт 424 Кт 745 – визнано дохід від безоплатного отримання, пропорційно нарахованій амортизації.

 

Податковий облік

Визнаний дохід від безоплатного отримання (Дт 424 Кт 745), на наш погляд, відображається в рядку 1.6 і 1.6.1 Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. В цих рядках відображається отримання благодійної допомоги.

А амортизація разом з іншими витратами відображається в рядку 2.3 Звіту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»