• Посилання скопійовано

Свердловина на підприємстві: облік води; рентна плата; перехід на облік за МСФЗ?

Підприємство здійснює виробництво міндобрив, до жовтня 2023 р. орендувало площі і мало договір з водоканалом на водопостачання і водовідведення, воду оприбутковували згідно з рахунками водоканалу. З 01.10.2023 р. орендували площі в регіоні, де є на території свердловина. Чи платити ренту плату? Як оприбуткувати добуту воду? Чи потрібно переходити на МСФЗ за наявності свердловини?

Рентна плата

Із запитання випливає, що підприємство орендує як відповідну земельну ділянку, так і свердловину на такій ділянці і безпосередньо добуває воду із такої свердловини.

В такому разі підприємство є платником двох видів рентної плати (детальніше див. тут, тут, тут, тут):

  • рентної плати за спеціальне використання води;
  • рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин.

 

Як оприбуткувати добуту воду

Облік видобутої води можна обліковувати як витрати допоміжного виробництва, з відображенням на окремому аналітичному субрахунку рахунку 23 витрат виробничої собівартості добування води.

До таких витрат можуть відноситися витрати електроенергії на роботу свердловини, орендної плати за свердловину і земельну ділянку, на якій вона розміщена, рентної плати, зарплати з нарахуваннями ЄСВ працівників, які обслуговують свердловину, витрати з ремонту свердловини тощо:

  • Дт 23 (добування води) Кт 631, 685, 641, 661, 651, 20 тощо.

Якщо вся добута протягом звітного періоду (місяця) вода використовується у виробництві добрив, її можна окремо не оприбутковувати, а відразу списати на виробничу собівартість добрив:

  • Дт 23 (добрива) Кт 23 (свердловина).

Якщо ж підприємство має місткості для зберігання добутої води і вода використовується не вся, частина зберігається у місткостях, то таку воду слід спершу оприбуткувати:

  • Дт 201 Кт 23 (свердловина).

Потім за окремим документом вода списується на виробництво добрив:

  • Дт 23 (добрива) Кт 201.

Яким чином документувати добуту воду, вирішується кожним окремим підприємством самостійно, залежно від особливостей організації виробничого процесу.

Наприклад, якщо за роботу свердловини відповідальний один працівник, а за використання інший, то перший за даними лічильника може складати звіт про кількість добутої води. Форма такого звіту розробляється підприємством самостійно. Звіт має затвердити керівник підприємства чи уповноважена ним особа. 

На підставі звіту складається видаткова накладна, за якою перший працівник передає добуту воду другому працівникові. А вже другий працівник списує воду, разом з іншими використаними ресурсами, на виробництво добрив. Як правило, документом для списання є виробничий звіт.

 

Чи потрібно переходити на МСФЗ за наявності свердловини

Ні, не потрібно. Детально про це ми писали, приміром, тут, тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Іноземний банк повернув платіж у валюті: як відобразити в обліку?
    У підприємства за контрактом з нерезидентом оплата за товар здійснюється після отримання товару. Підприємство провело оплату за раніше отриманий товар, але іноземний банк не зарахував платіж постачальнику і повернув валюту платнику. Одразу після повернення валюта була продана банком. Як все це відобразити в обліку?
    Сьогодні 10:134
  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.202418
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024181
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024579
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202431