• Посилання скопійовано

Облік справних та несправних генераторів у благодійного фонду

Благодійний фонд отримує безкоштовно генератори, що були у використанні. Для перевірки та налагодження цих генераторів використовуються покупні паливно-мастильні матеріали. Деякі генератори після перевірки виявляються несправними. Як списати несправні генератори і куди віднести вартість паливно-мастильних матеріалів?

Облік отриманих генераторів залежить від того, з якою метою благодійний фонд їх отримує:

  • Для забезпечення власних потреб, тобто для ведення діяльності самого БФ;
  • Для передання іншим набувачам благодійної допомоги, які цього потребують.

Залежно від цього такі генератори визнаються:

  • Безоплатно отриманими необоротними активами самого БФ;
  • Безоплатно отриманими товарами, призначеними для надання благодійної допомоги.

Як вести облік таких активів у благодійній організації, докладно розписано у цій консультації.

Це все актуально у випадку, якщо вже відомо, що генератор у працездатному стані та може бути використаний за призначенням.

Щодо несправних генераторів можна застосовувати такий порядок обліку:

Відповідно до п. 3 НП(С)БО 1, активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому. В цьому випадку економічні вигоди – це можливість використання генератора за призначенням: або у самому БФ, або у вигляді благодійної допомоги іншим. Тобто генератор визнається активом тільки тоді, коли вже відомо, що він справний і може бути використаний.

  • До перевірки генератора він ще не визнається активом, тому що не відомо, чи буде він використовуватися.  Такі генератори приймаються на забалансовий облік, на відповідальне зберігання, і утилізуються в разі визнання їх непридатними. Питання утилізації не належать до сфери бухобліку та оподаткування, з цим рекомендуємо звернутись до Міндовкілля;
  • Витрати на перевірку генераторів БФ має право списати як витрати на статутну діяльність у звичайному порядку. Зокрема, пальне спишеться записом Дт 949 Кт 203. Так само можуть списуватися будь-які витрати на утилізацію несправних генераторів – Дт 949 Кт 203, 66, 65, 631 тощо.

Справні генератори визнаються активами – необоротними активами самого БФ або товарами для подальшого надання благодійної допомоги, і зараховуються на баланс так, як написано у цій консультації.

Документальною підставою можуть бути такі документи:

  • Акт приймання-передачі генераторів, за яким всі вони попередньо зараховуються на забалансовий рахунок 023 "Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні";
  • Акт перевірки генераторів, за яким списуються використані ПММ і визначаються справні та несправні одиниці;
  • Для оприбуткування генераторів, призначених для роботи БФ, складається акт №ОЗ-1 або акт за довільною формою, який містить всі необхідні реквізити;
  • Для оприбуткування генераторів, призначених для надання допомоги, складається акт довільної форми.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»