• Посилання скопійовано

Надання неприбутковою організацією основних засобів у безоплатне користування школі

Неприбуткова організація має на балансі столи і парти, які хоче передати школі. Чи можна їх залишити на балансі, обліковувати та нараховувати амортизацію, але передати для використання в школу за договором позички? Чи потрібно їх в обліку списати, але продовжувати контролювати на позабалансовому рахунку?

Договір позички

Відповідно до ст. 827 ЦКУ, за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку.

Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає зі суті відносин між ними.

Договір позички регулюється главою 60 ЦКУ. Проте додоговору позички застосовуються положення глави 58 ЦКУ, якою визначено загальні положення про найм (оренду).

Згідно зі ст. 831 ЦКУ, якщо сторони не встановили строку користування річчю, він визначається відповідно до мети користування нею.

 

Бухоблік для неприбуткової організації

За своєю суттю операції з надання об’єкта в позичку є безоплатною орендою.

Відповідно до п. 7 розд. ІІІ НП(С)БО 14, вартість і нарахування амортизації об’єкта операційної оренди відображається орендодавцем на рахунках бухгалтерського обліку класу 1 «Необоротні активи».

Тобто, при наданні неприбутковою організацією основних засобів школі у безоплатне користування (позичку) такі основні засоби і надалі продовжують обліковуються на її балансі, відповідно організація і надалі нараховує амортизацію таких основних засобів. 

 

Бухоблік для школи

Для школи, своєю чергою, отримані у безкоштовне користування основні засоби не є активом, тому їх облік мають вести на субрахунку 01 «Орендовані необоротні активи» за балансовою (залишковою) і первісною вартістю позичкодавця, що зазначається в договорі позички.Амортизацію не нараховують. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»