• Посилання скопійовано

Облік платежів за страхування заставного майна при отриманні кредиту

Як обліковувати платіж за страхування майна при отриманні кредиту в банку? Які підтвержуючі документи мають бути? На який рахунок (92, 94 тощо) списати витрати? Чи його слід віднести на рахунок 39, з подальшим пропорційним розподілом на 3 роки (строк кредиту)? Якщо це майно іншої фірми (спільний власник), а кредит береться на основну фірму?

Зазвичай страхують майно, яке передають у заставу банку для отримання кредиту.

Підтверджуючим документом є договір страхування, на підставі якого і здійснюють страховий платіж, договір застави майна, кредитний договір. 

Якщо кредит отримано на три роки і майно передається в заставу також на три роки, сплачений страховий платіж, на наш погляд, слід віднести на рахунок 39 (Дт 39 Кт 685), з подальшим пропорційним розподілом на витрати.

  • Дт 23, 91, 92, 93, 94 тощо Кт 39. 

Оплата страхового платежу: 

  • Дт 685 Кт 311.

Ця думка заснована на нормі п. 8 НП(С)БО 16, в якій сказано, що якщо актив забезпечує одержання економічних вигод протягом кількох звітних періодів, то витрати визнаються шляхом систематичного розподілу його вартості (наприклад, у вигляді амортизації) між відповідними звітними періодами.

 

На який рахунок списувати страховий платіж?

Прямої однозначної відповіді на це питання в НП(С)БО 16 чи в інших нормативних документах з бухгалтерського обліку немає.

Можемо міркувати таким чином:

В НП(С)БО 16 розглянуті подібні ситуації.

Наприклад, витрати на страхування необоротних активів:

  • загальновиробничого призначення включаються до складу загальновиробничих витрат (див. п. 15.4 НП(С)БО 16);
  • загальногосподарського використання до адмінвитрат (п. 18 НП(С)БО 16);
  • пов’язаних із збутом продукції, до витрат на збут (п. 19 НП(С)БО 16).

Витрати на страхування готової продукції відносять до витрат на збут (п. 19 НП(С)БО 16).

За аналогією з наведеними нормами витрати на страхування можна включати до складу тих витрат, яких стосується отриманий кредит.

Але слід врахувати, що до первісної вартості придбаних запасів та первісної вартості придбаних ОЗ включаються тільки витрати із страхування ризиків доставки таких активів (див. відповідно, п. 9 НП(С)БО 9 та п. 8 НП(С)БО 7).

Тобто, якщо кредит отримано для придбання ОЗ чи запасів, страховий платіж не відноситься до первісної вартості таких ОЗ чи запасів.

В такому разі страховий платіж можна віднести до складу витрат за напрямками використання ОЗ чи запасів, або до адміністративних витрат.

Якщо кредит отримується для використання в поточній діяльності підприємства, наприклад, виплати зарплати працівникам тощо, його можна віднести до складу адмінвитрат, як інші витрати загальногосподарського призначення (див. п. 18 НП(С)БО 16).

Ми навели власну думку з цього питання.

Але в Україні регулювання питань методології бухгалтерського обліку віднесено до відання Мінфіну (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік). Тому може бути доречним звернутися до Мінфіну для отримання консультації з цього питання. Як направити звернення, можна прочитати на сайті Мінфіну тут.

 

А якщо це майно іншої фірми (спільний власник), а кредит береться на основну фірму?

На наш погляд, ані на бухгалтерський облік, ані на оподаткування цей факт не вплине. Тому що страхування пов’язане з отриманням кредиту для потреб підприємства. А тому й витрати на таке страхування пов’язані з господарською діяльністю підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»