• Посилання скопійовано

Пересортиця та надлишок алкоголю: що в обліку?

Підприємство, яке має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, виявило пересортицю алкогольних напоїв. Як документально оформити? Як відобразити в обліку? Як оприбуткувати надлишок алкогольних напоїв?

Можливість пересортиці

У п. 5 розд. IV Положення №879 сказано, що взаємне зарахування лишків і нестач унаслідок пересортиці допускається тільки щодо запасів однакового найменування і в тотожній кількості за умови, що лишки і нестачі утворилися за один і той самий період, що перевіряється, та в однієї і тієї самої матеріально відповідальної особи.

Хоча за розпорядженням керівництва зарахування може бути допущено стосовно однієї і тієї самої групи запасів, якщо цінності, що входять до її складу, мають схожість за зовнішнім виглядом або упаковані в однакову тару (у разі відпуску їх без розпакування тари).

Яким чином визначати однакове найменування чи групу запасів, ніде в нормативних документах не зазначено. Тому кожне підприємство визначає цей момент самостійно.

Наприклад, чи можна зарахувати надлишок вина «А» у пляшці 0,7 л в рахунок нестачі вина «Б» у пляшці 0,7 л кожне підприємство вирішує самостійно. По суті це запаси різного найменування, але однієї групи.

Поряд з цим за Порядком №879 не можна зарахувати товари різної кількості. Наприклад надлишок вина «А» у пляшці 0,7 л. в рахунок нестачі вина «Б» у пляшці 1 л.

Тож якщо підприємство вирішує, що пересортиця можлива, роблять відповідний взаємозалік. Якщо вирішить, що неможливо, то оприбутковують окремо надлишки і списують нестачі.

 

Взаємозалік при пересортиці

У п. 5 розд. IV Положення №879 сказано, що у разі взаємозаліку нестач і лишків унаслідок пересортиці, коли вартість запасів, що виявились у нестачі, більша від вартості запасів, що виявились у надлишку, різницю вартості відносять на винних осіб.

Якщо особи, винні в пересортиці, не встановлені, то сумові різниці розглядаються як нестачі цінностей понад норми природного убутку з віднесенням їх до складу витрат у порядку, визначеному п. 4 розд. IV Положення №879. За такими сумовими різницями в протоколах інвентаризаційної комісії наводять причини, з яких різниці не можуть бути віднесені на винних осіб.

Перевищення вартості запасів, що виявились у лишку, порівняно з вартістю запасів, що виявились у нестачі внаслідок пересортиці, відноситься на збільшення даних обліку відповідних запасів та доходів.

Детально про бухгалтерський облік і документування пересортиці ми писали тут, тут, тут.

 

Як оприбуткувати надлишок алкогольних напоїв

Бухгалтерський облік

Надлишок оприбутковують на підставі даних інвентаризації, в порядку, який описано за посиланнями, наведеними вище.

Якщо причину надлишку не встановлено, то оприбутковують проводкою:

  • Дт 28 Кт 719 – за чистою вартістю реалізації, тобто, очікуваною ціною реалізації (див. п. 4 НП(С)БО 9).

Але якщо встановлена причина виявлення надлишку, наприклад, помилка в бухобліку, відображають як виправлення такої помилки. Конкретний варіант виправлення залежить від суті помилки.

 

Звіти за формами №1-ОА та №1-ОТ

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (113.04.): «Яким чином в звітах за формами №1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі» та №1-ОТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі» відобразити надлишок (недостачу) алкогольних напоїв та тютюнових виробів, які виявлені в процесі інвентаризації?».

Коротка відповідь ДПС така:

У графі «Примітки» зазначених Звітів (графа 14 Звітів) надаються необхідні пояснення (в тому числі зазначаються обсяги надлишків (недостачі) алкогольних напоїв та тютюнових виробів, які виявлені в процесі інвентаризації з наданням відповідних пояснень).

 

Акцизний податок

Оприбуткований надлишок алкогольних напоїв акцизним податком не оподатковується.

Причому оприбутковані надлишки алкогольних напоїв повинні бути з марками акцизного податку. Інакше їх неможливо буде продати. Роздрібна або оптова торгівля, зокрема, алкогольними напоями чи тютюновими виробами без марок акцизного податку чи з підробленими марками цього податку – тягне за собою накладення штрафу від двохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі (ч. 1 ст. 156 КУпАП).

Про те, як можна перевірити акцизні марки, можна почитати на сайті ДПС тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»