• Посилання скопійовано

Як провести в обліку фермерського господарства сплату податків, якщо квитанції загублені?

Засновник (голова) фермерського господарства сплатив податки ФГ власними коштами через касу банку, але квитанції про сплату загубив. За даними електронного кабінету заборгованості немає. Як відобразити сплату податків в бухобліку?

Голова ФГ може отримати в банку дублікат квитанції, інадати його до ФГ. Тож на наш погляд, відобразити в бухгалтерському обліку сплату податків та відшкодувати кошти голові ФГ можна буде на підставі такого дубліката.

Причому зазначимо, що згідно з пп. 38.2 ПКУ сплата податку та збору здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, — податковим агентом, або представником платника податку.

Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов'язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності (пп. 19.2 ПКУ).

Тобто голова ФГ в розглядуваній ситуації є представником ФГ, тож він може здійснювати сплату податків від імені ФГ. 

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (129.04): "Чи може інша ЮО, ФОП або ФО (директор, засновник тощо) сплатити грошове зобов’язання (у т. ч. з єдиного внеску) або податковий борг за СГ, у якого відсутні кошти на поточному рахунку тощо?".

ДПС відповідає, що так, може.

Далі вона додає, що якщо сума грошового зобов’язання або податкового боргу платника податків була погашена іншим суб’єктом господарювання (юридичною особою, фізичною особою – підприємцем або фізичною особою), то сплачена сума включається до складу загального оподатковуваного доходу платника податків, за якого було сплачено грошове зобов’язання або борг. 

При цьому, як зазначає ДПС, нормами чинного законодавства не передбачено відповідальності у разі погашення суми грошового зобов’язання або податкового боргу платника податків іншим суб’єктом господарювання. 

Тобто, якщо голова ФГ отримає дублікат квитанції, на підставі дубліката ФГ відобразить сплату податків і голові відшкодують кошти.

Але з консультації ДПС випливає й інший "рецепт". Голова ФГ може сплатити податки замість ФГ, без відшкодування йому сплачених коштів. В цьому разі сплата податків замість ФГ буде своєрідною безповоротною фіндопомогою, наданою головою для свого господарства.

В такій ситуації, на наш погляд, дублікат квитанції можна і не отримувати. Голова ФГ може написати пояснення, в якому зазначити про суму сплачених ним за рахунок власних коштів податків, про втрату квитанції і про відмову від відшкодування йому коштів. До пояснення доречно додати виписку з особового рахунку ФГ, з інформацією про оплату податків.

На підставі такого пояснення та виписки сплату податків відображають в бухгалтерському обліку ФГ.

Причому в даній ситуації сума оплати не включається до доходу ФГ, як зазначає ДПС у своїй консультації.

Тому що відповідно до п. 5 НП(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена. 

Тобто, якщо податки замість ФГ сплатить голова (засновник), без вимоги про відшкодування витрачених власних коштів, така сума збільшить не дохід ФГ, а додатковий капітал (див. таблицю з проведеннями, суми умовні).

Таблиця

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Сплата податків головою замість ФГ (на підставі пояснення, виписки з особового рахунку)

64

377

20 000

Збільшено додатковий капітал

377

422

20 000

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»