• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування при продажу частки ТОВ

ТОВ "Квітка" володіє часткою в ТОВ "Дерево". Останнє вирішило викупити свою частку. Які особливості обліку і оподаткування для продавця - ТОВ "Квітка"?

Бухгалтерський облік

ТОВ "Квітка" продає корпоративне право — частку в СК іншого ТОВ. З точки зору бухгалтерського обліку корпоративне право (частка в СК) належить до фінансових інвестицій. Таким чином, ТОВ "Квітка" продає фінансову інвестицію.

Дохід від продажу фінінвестиції (корпоративних прав) включається до складу інших доходів (п. 7 НП(С)БО 15) – субрахунок 741. Собiвартість фінінвестиції включається до складу інших витрат (п. 29 НП(С)БО 16) – субрахунок 971.

В таблиці наведено бухгалтерські проведення з продажу фінінвестиції (цифри умовні):

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Продані корпоративні права

377

741

200 000

Списана балансова вартість проданих корпоративних прав

971

14

150 000

Отримана оплата від покупця

311

377

200 000

Дохід від продажу фінінвестицій (субрахунок 741) може бути як більше, так і менше балансової вартості фінінвестиції (субрахунок 971). Якщо дохід менше собівартості, ТОВ «Квітка» отримає збиток від продажу. Якщо дохід більше собівартості — отримає прибуток від продажу.

Наприклад, якщо облік ведеться за методом участі в капіталі, балансова вартість фінінвестиції на рахунку 14 буде враховувати в тому числі нерозподілений прибуток ТОВ «Дерево». Якщо облік ведеться за собівартістю, то балансова вартість фінінвестиції не враховуватиме такого прибутку.

По суті балансова вартість фінінвестиції залежить від методу, за яким вона обліковується. Від цього також залежить, отримає ТОВ «Квітка» збиток чи прибуток від продажу фінінвестиції.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 196.1.1 ПКУ, операції продажу корпоративних прав не є об’єктом оподаткування ПДВ. 

 

Податок на прибуток

Дохід від продажу корпоративних прав збільшить, а балансова вартість зменшить фінрезультат до оподаткування, який є основною для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Дивимося відповідь ДПС на питання в категорії 102.15, ЗІР: «Як враховуються при обчисленні фінансового результату до оподаткування різниці щодо операцій з продажу або іншого відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі?».

ДПС відповідає, що різниці по операціях з продажу або іншого відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі, не виникають і такі операції відображаються за правилами бухгалтерського обліку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»