• Посилання скопійовано

Страхове відшкодування за пошкоджений товар: як відобразити в бухобліку?

Підприємство - платник ПДВ передало товар перевізнику для доставки покупцю. Під час перевезення частина товару зіпсувалася і цю частину покупець не прийняв. Зіпсований товар залишився у перевізника. Товар був застрахований і підприємство отримало від страхової компанії перевізника страхове відшкодування за зіпсований товар. Як відобразити це в бухобліку? Що з ПДВ?

ПДВ

Якщо зіпсований товар придбано з ПДВ, то за фактом псування потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, як на товар, що використовується в операціях, що не є господарською діяльністю.

На суму отриманого відшкодування шкоди ПДВ не нараховується згідно з пп. 188.1 ПКУ, де сказано, що до складу договірної (контрактної) вартості не включається сума відшкодування шкоди.

 

Бухгалтерський облік

Зіпсований товар за собівартістю списується на субрахунок 947 "Нестачі і втрати від псування цінностей". Сума, яка має бути отримана за страховим актом від страхової компанії (ринкова вартість товару), відображається проведенням: Дт 375 Кт 716.

Нарешті, отримане відшкодування: Дт 311 Кт 375.

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Списано зіпсовані товари

947

28

10 000.00

Нараховане компенсуюче ПЗ з ПДВ

947

641

2 000.00

Відображена за страховим актом сума відшкодування, яка має бути отримана

375

716

15 000.00

Отримано відшкодування

311

375

15 000.00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Оренда паркомісць для працівників: облік та податки
    Юрособа орендує паркомісця у юрособи для працівників біля орендованого офісу. Як це провести в обліку? Чи є право на податковий кредит? Чи потрібно утримувати із працівників податки ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ?
    Сьогодні 12:042
  • Облік гарантійного ремонту експортованого обладнання
    Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, мікропідприємство, виробник, експортувало обладнання. Згідно з контрактом на обладнання діє гарантія 12 місяців з дня відвантаження. Покупець виявив брак і повернув обладнання для гарантійного ремонту. Юрособа безоплатно зробила ремонт, замінила браковані деталі. Які особливості обліку та оподаткування?
    Сьогодні 10:129
  • ТОВ отримує від фізособи маркетингові послуги з оплатою реклами у Facebook: як оформити та обліковувати?
    ТОВ, середнє підприємство, платник ПДВ та податку на прибуток, хоче замовити рекламу у Facebook. Сплачувати за рекламу буде фізоосба, яка надає ТОВ маркетингові послуги за ЦПД (ФОП у ФО немає), зі своєї гривневої картки. Чи може сплачувати за рекламу підприємства така фізособа своєю гривневою карткою в межах ЦПД? Якими документами, окрім акту наданих послуг за ЦПД, ТОВ може підтвердити ці витрати?
    03.05.202426
  • Наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію
    Як скласти наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію?
    03.05.202448
  • На яку дату списати кредиторську заборгованість?
    Підприємство перейшло із загальної системи оподаткування на ЄП (2%) з 08.12.2022 р. А 07.12.2022 р. вилучено з торгового реєстру контрагента-нерезидента, перед яким обліковувалася кредиторська заборгованість. На яку дату потрібно було списати безнадійну кредиторську заборгованість і як виправити помилку – подати уточнюючу декларацію з податку на прибуток чи уточнюючу декларацію платника ЄП?
    03.05.202439