• Посилання скопійовано

Засновник здійснює управлінські функції: право на продаж ОЗ

В штаті ТОВ є тільки директор (один із засновників без зарплати). Є покупець на причеп до машини. Цей причеп обліковується в складі ОЗ без залишкової вартості. Чи є можливість оформити продаж причіпу фізособі самим директором? Які його дії? Чи цього робити не можна, якщо не нараховується зарплата і в штаті, крім нього нікого немає?

Якщо власник підприємства особисто виконує функції директора, то таким чином, він хоче оптимізувати витрати свого бізнесу. Адже в такий спосіб, керування підприємством не потребує працевлаштування, нарахування зарплати та сплати податків.Тим паче, якщо немає ніякої господарської діяльності на підприємстві з моменту нотаріального оформленого рішення, що директор не потребує нарахування зарплати.

Виконання засновником обов’язків директора визначено нормами законодавства:

  • ч. 2 ст. 65 та ч. 4 ст. 128 ГКУ, відповідно до якої може здійснювати свої права на управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи на основі статуту або інших установчих документів.
  • ч. 3 та ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік, відповідно до якої вести бухоблік, а отже, підписувати фінансову, податкову та іншу звітність.
  • пп. 48.5.1 ПКУ відповідно до якої може підписувати податкову декларацію.

При цьому укладати трудовий договір із директором-засновником не потрібно, як і не потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу. Якщо такого договору немає, то немає й обов’язку нараховувати або виплачувати засновнику заробітну плату. 

Отже, засновник може оформити продаж причепу до автомобіля, не перебуваючи у трудових відносинах, законодавчих обмежень немає.

Щоб продати причіп, потрібні:

  • технічний паспорт транспортного засобу; 
  • акт приймання-передачі або накладна;
  • договір куплі-продажу причіпу до автомобіля. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»