• Посилання скопійовано

На який рахунок списати вартість ТМЦ, МНМА та ОЗ, які зіпсовані або втрачені внаслідок авіаудару?

Чи може підприємство списати на загальновиробничі витрати до статті "Інші витрати" пп. 15 (П(С)БО 16 списання ТМЦ та основних засобів, які були задіяні у виробництві та діяльності підприємства, псування/втрата яких була виявлена після проведення позапланової інвентаризації, яка проводилася за наказом директора з причин авіаудару по виробничим потужностям у березні 2022 р.?

Щоб відповісти на питання, чи можна ці витрати віднести до загальновиробничих, потрібно з’ясувати, що таке загальновиробничі витрати взагалі. 

Відповідно до п. 16 НП(С)БО 16, загальновиробничі витрати поділяються на постійні і змінні:

  • Змінні ЗВР – це витрати на обслуговування і управління виробництвом (цехів, дільниць), що змінюються прямо (або майже прямо) пропорційно до зміни обсягу діяльності;
  • Постійні ЗВР – це витрати на обслуговування і управління виробництвом, що залишаються незмінними (або майже незмінними) при зміні обсягу діяльності.

В Інструкції №291 написано, що на рахунку 91 "Загальновиробничі витрати" ведеться облік виробничих накладних витрат на організацію виробництва та управління цехами, дільницями, відділеннями, бригадами та іншими підрозділами основного й допоміжного виробництва, а також витрати на утримання та експлуатацію машин і устаткування.

З цього випливає висновок, що "інші витрати (внутрішньозаводське переміщення матеріалів, деталей, напівфабрикатів, інструментів зі складів до цехів і готової продукції на склади; нестачі незавершеного виробництва; нестачі і втрати від псування матеріальних цінностей у цехах; оплата простоїв тощо)", згадані у п. 15 НП(С)БО 16, також повинні бути витратами на обслуговування і управління виробництвом, на організацію виробництва та управління цехами, дільницями, відділеннями, бригадами та іншими підрозділами основного й допоміжного виробництва, а також витратами на утримання та експлуатацію машин і устаткування. Іншими словами, вони повинні виникати в рамках нормального виробничого циклу.

Якщо списання ТМЦ та основних засобів, які були задіяні у виробництві та діяльності підприємства, псування/втрата яких була виявлена після проведення позапланової інвентаризації, не пов’язані з вищезазначеними цілями і виникли не в рамках нормального виробничого циклу, то ці витрати не є загальновиробничими витратами. 

З урахуванням того, що інвентаризація проводилася після авіаудару по виробничим потужностям у березні 2022 р., скоріше за все, таке списання прямо пов’язане з авіаударом як надзвичайною подією. Зауважимо, що під час інвентаризації потрібно з’ясувати дійсну причину псування або втрати ТМЦ, МНМА чи ОЗ щодо кожного об’єкта. Залежно від цієї причини обирається напрямок списання:

  • Якщо причина списання – звичайний знос або нестача, які відбуваються у звичайному виробничому процесі, то такі об’єкти списуються до складу виробничих витрат або ЗВР у звичайному порядку. Наприклад, інвентаризація виявила нестачу незавершеного виробництва та ТМЦ в цехах, що виникла ще до авіаудару і не пов’язана з ним. Така нестача відноситься до ЗВР на рах. 91;
  • Якщо причиною втрати або псування ТМЦ є саме авіаудар, то це надзвичайна ситуація і вона не пов’язана з організацією виробництва та управління цехами, дільницями, відділеннями, бригадами та іншими підрозділами основного й допоміжного виробництва. Такі витрати списуються не на ЗВР, а на рах. 97, субрахунки 976 "Списання необоротних активів" та 977 "Інші витрати діяльності".

Відповідно до п. 29 НП(С)БО 16, до складу інших витрат включаються витрати, які виникають під час діяльності (крім фінансових витрат), але не пов'язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг). До таких витрат належать, зокрема:

  • витрати на ліквідацію необоротних активів (розбирання, демонтаж тощо);
  • залишкова вартість ліквідованих (списаних) необоротних активів;
  • інші витрати діяльності.

Згідно з Інструкцією №291 на рахунку 97 "Інші витрати" ведеться облік витрат, що виникають в процесі діяльності (крім фінансових витрат), але не пов'язані з виробництвом або реалізацією основної продукції (товарів) та послуг.

Отже, вартість ТМЦ, МНМА та основних засобів, які були задіяні у виробництві та діяльності підприємства, псування/втрата яких була виявлена після проведення позапланової інвентаризації, яка проводилась за наказом директора з причин авіаудару по виробничим потужностям, і якщо це псування або втрата спричинені саме авіаударом, списується на субрахунки 976 (списуються МНМА та ОЗ), і 977 (списуються оборотні активи – ТМЦ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»