• Посилання скопійовано

Нюанси військового обліку сумісників

На підприємстві в штаті 4 працівники: дві жінки, один пенсіонер і 57 років керівнику, один із них сумісник. Чи потрібно вести військовий облік щодо одного працівника, який працює за сумісництвом на 0,25 ставки за Постановою №1487?

Згідно з ч. 2 ст. 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на кількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором чи угодою сторін.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця - фізичної особи. Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу (ст. 102-1 КЗпП та ст. 19 Закону про оплату праці).

Тобто, у найманого працівника може бути тільки одне основне місце роботи та більше одного місць за сумісництвом, де він працює у вільний від основної роботи час. Персональний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачає облі відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи або навчання та покладається на керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій і закладів освіти незалежно від підпорядкування і форми власності (ч. 5 ст. 34 Закону про військовий облік). Військовий облік ведеться з дотриманням вимог Порядку №1487.

Тож стає зрозумілим, що військовий облік найманих працівників ведеться за основним місцем роботи з заповненням розділу ІІ особової картки працівника за формою П-2. Таким чином, роботодавцю, у якого наймані працівники працюють за сумісництвом, додатково вести військовий облік не потрібно, незважаючи на те, що при прийомі на роботу (навіть за сумісництвом) надається: військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, якщо працівник військовозобов’язаний; військовий квиток – резервістом або посвідчення про приписку до призовної дільниці – призовником, як того вимагає п. 20 Порядку №1487. Аналогічна вимога міститься і у ст. 24 КЗпП.

Редакція звертає увагу, що пізніше з даного питання  Головне управління персоналу Генштабу Збройних Сил України від 22 березня 2023 року №321/ЗПІ/114  вказав свою позицію (зважаючи на воєнний стан), що персональний облік осіб, що працюють за сумісництвом, здійснюється на загальних засадах, визначених Порядком № 1487. Про це ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416