• Посилання скопійовано

Безоплатна передача авто неприбутковою організацією на військові потреби

Благодійний фонд (неприбуткова організація) отримав безоплатно авто та передав його безкоштовно військовій частині. Якими проведеннями така операція відображається в обліку благодійного фонду?

Статус неприбутковості

Перш за все варто звернути увагу, що відповідно до пп. 133.4.2 ПКУ доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

У разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених пп.133.4.2 ПКУ така неприбуткова організація зобов'язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій та вважається платником податку на прибуток для цілей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.

Водночас Законом №2120 додано норму п. 63 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, якою визначено, що на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану не вважається порушенням вимог пп. 133.4 ПКУ передача майна, надання послуг неприбутковою організацією, використання доходів (прибутків) неприбуткової організації для фінансування видатків, не пов'язаних з реалізацією мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, за умови що такі послуги, майно добровільно перераховані (надані, передані) Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України тощо.

 

Документальне оформлення

Безоплатну передачу активу (зокрема транспортного засобу) слід оформити відповідним договором дарування (безоплатної передачі). Окрім цього, при безпосередній передачі ОЗ складається акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів за формою №ОЗ-1. Неприбуткові організації також можуть використовувати і власнорозроблену форму з врахуванням наявності всіх обов’язкових реквізитів типової форми.

 

ПДВ та бухоблік

Відповідно до п. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, тимчасово, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України тощо. Отже, ПЗ з ПДВ при передачі авто на військові потреби не виникає.

Неприбуткова установа може отримати автомобіль у власність безоплатно від осіб, які готові зробити такий внесок. Проте авто все одно потрібно переоформити у власність такої установи. Відповідно, податки і збори (ПДВ, акциз, мито, пенсійний збір тощо), якщо вони виникатимуть, неприбутковій організації все одно доведеться сплатити. Також потрібно сплатити за перереєстрацію авто в МВС сервісний збір. Для цього потрібно отримати цільове фінасування у вигляді внесків (Дт 311 Кт 484). 

Якщо заздалегідь відомо, що автомобіль призначається для передачі військовій частині, його доцільно оприбуткувати як безоплатно отриманий необоротний актив, утримуваний для продажу, за справедливою вартістю: Дт 286 Кт 718. Витрати на переоформлення автомобіля теж накопичуються на рах. 286: Дт 286 Кт 685 (списання витрат), Дт 685 Кт 311 (оплата).

При переданні автомобіля військовій частині його вартість списується з рах. 286:

  • Дт 943 Кт 286 – в частині справедливої вартості самого автомобіля, яка раніше була врахована записом Дт 286 Кт 718. Сума доходу і витрат буде однаковою, тож фінрезультат не виникає;
  • Дт 484 Кт 286 – в частині додатково понесених витрат на переоформлення автомобіля за рахунок цільового фінансування.

У цій операції не виникає ПДВ, бо вона не є постачанням, і не виникає дохід, бо це безоплатна передача) у зазначеній операції не визначаються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202411
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202415
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 807
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423