• Посилання скопійовано

Бухгалтерський та податковий облік товару, конфіскованого митницею

Митниця конфіскувала товар, придбаний підприємством у нерезидента на умовах EXW. Кілька місяців тривав суд, але підприємство програло. Товар не оприбутковували. Але заборгованість перед нерезидентом з оплати залишається. Як відобразити в бухгалтерському та податковому обліках?

Бухгалтерський облік

Тут ми розглядали особливості бухгалтерського обліку імпорту товару.

Там в прикладі 1 зазначалося, що на балансі підприємства товар, отриманий на умовах EXW оприбутковують на балансі на дату отримання товару на складі (заводі тощо) нерезидента, розраховуючи вартість товару за офіційним курсом НБУ на цю дату: Дт 28 Кт 632.

Тобто, цей запис потрібно було зробити ще до моменту надходження товару на митницю і вилучення товару митницею.

Але в момент вилучення товару митницею його слід списати на субрахунок 947: Дт 947 Кт 28. Про це ми писали тут.

Поряд з цим до вирішення питання щодо відшкодування шкоди чи повернення товару вартість списаних товарів потрібно було відобразити на позабалансовому субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей».

Після того, як всі суди були програні, вартість товарів слід списати з позабалансового субрахунку 072.

Разом з тим на субрахунку 632 залишається заборгованість перед нерезидентом, яка підлягає сплаті. Оскільки це монетарна заборгованість, за нею нараховуються курсові різниці – на дату балансу і на дату погашення.

 

Що буде, якщо не ставити на баланс отримані товари та не відображати їх списання в момент конфіскації?

Будуть порушені норми Закону про бухоблік, норми НП(С)БО 9, щодо відображення на балансі всіх здійснених господарських операцій.

Окрім того, на балансі буде відсутня заборгованість перед постачальником нерезидентом.

З точки зору податкових органів навряд чи будуть якісь питання. Адже такі операції, по суті, зменшують фінрезультат до оподаткування. Тож якщо їх не відобразити, фінрезультат до оподаткування буде вищим. Отже, і сума податку на прибуток буде вищою. Таким чином, бюджет не постраждає.

Але проблеми можуть бути зі сторони учасників підприємства, яким надаватиметься неправдива інформація про фінансовий стан підприємства. Залежно від особливостей кожної конкретної ситуації, це може бути причиною звільнення посадових осіб підприємства (керівника, бухгалтера).

 

Податок на прибуток

Списана на витрати вартість вилучених товарів (Дт 947 Кт 28) зменшує фінрезультат до оподаткування (Дт 791 Кт 947), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). Податкових різниць для такої ситуації ПКУ не встановлює.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»