• Посилання скопійовано

Облік товару, частково вилученого митницею

Згідно з інвойсом та CMR товар їде в Україну в кількості 16 т на суму 6000 євро. При огляді на митниці протоколом вилучають 6 т та в ВМД декларується на 3000 євро менше. Оприбутковувати будемо товар в меншій кількості. А розраховуватися повинні з нерезидентом, як в інвойсі, згідно з контрактом. Що в обліку?

Додаткові умови питання

Ризики за вилучений митницею товар лежать на підприємстві резидентові України. Тобто, нерезидент не відповідає за вилучений товар. Відтак підприємство резидент зобов’язане за договором з нерезидентом здійснити оплату всього товару за інвойсом.

Вартість вилученого митницею товару не буде відшкодовуватися підприємству резиденту. Підприємство не буде заперечувати таке вилучення.

За вилучений товар підприємство не сплачувало мито, ПДВ.

 

Що в обліку

Відповідно до п. 9 НП(С)БО 9 суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику, включаються до складу первісної вартості запасів.

Причому відповідно до п. 14 НП(С)БО 9 не включаються до первісної вартості запасів, а належать до витрат того періоду, в якому вони були здійснені (встановлені), понаднормові втрати і нестачі запасів.

Наднормативні втрати і нестачі запасів та/або зіпсовані запаси, які виявлені під час оприбуткування і сталися при їх транспортуванні, оцінюються виходячи з первісної вартості одиниці придбаних запасів (див. п. 2.3 Методрекомендацій № 2).

Такі нестачі відображаються на субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей».

З наведеного випливає, що суму вилучених товарів, за їх первісною вартістю списують на субрахунок 947.

Підставою для такого списання будуть документи, оформлені митницею під час вилучення (протокол тощо).

На наш погляд, вилучені товари слід спершу відобразити на балансі підприємства, розрахувавши їх вартість за офіційним курсом НБУ на дату вилучення: Дт 28 Кт 632. Первісну вартість таких запасів слід збільшити на транспортно-заготівельні витрати: Дт 28 Кт 631 (у разі оплати таких витрат резиденту України, у гривнях), 632 (у разі оплати таких витрат нерезиденту в іноземній валюті).

Одночасно з оприбуткуванням відображається господарська операція списання: Дт 947 Кт 28.

Причому якщо транспортно-заготівельні витрати будуть відображені пізніше, то їх вартість також буде досписана на витрати пізніше: Дт 947 Кт 28.

Оскільки заборгованість на субрахунку 632 монетарна, за нею в загальному порядку нараховуватимуться курсові різниці – на дату балансу і на дату сплати.

Зрештою, оплата нерезиденту на всю суму за інвойсом, з урахуванням вилучених товарів: Дт 632 Кт 312.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»