• Посилання скопійовано

Цільова допомога платнику ЄП 2%: облік та оподаткування

Суб'єкт господарювання – платник ЄП 2%, який постраждав внаслідок військових дій, отримав допомогу від комунальної установи обласної ради в сумі 50000 грн на відновлення пошкодженого та зруйнованого майна. Чи є ця допомога об'єктом оподаткування єдиним податком? На якому рахунку бухобліку слід обліковувати ці кошти?

Відповідно до пп. 292.11 ПКУ, до складу доходу платника єдиного податку  не включаються, зокрема:

  • суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм;
  • суми коштів та вартість майна, отриманих платником податку - юридичною особою у вигляді бюджетного гранту, за умови його цільового використання. У разі нецільового використання наданого бюджетного гранту платник податку - юридична особа зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму єдиного податку за ставкою, передбаченою пп. 293.5 ПКУ (в даному випадку це буде стандартна подвійна ставка ЄП без ПДВ, тобто 5% * 2 = 10%).

Якщо ця допомога підпадає під одну з цих умов, вона не оподатковується єдиним податком 2%. У противному разі, якщо вона не відповідає цим умовам, ці кошти оподатковуються єдиним податком 2%.

Відповідно до Інструкції №291, за кредитом рахунку 48 "Цільове фінансування і цільові надходження" відображаються кошти цільового призначення, для фінансування певних заходів, за дебетом - використані суми за певними напрямками, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

Незалежно від того, чи оподатковується ця допомога єдиним податком, чи ні, в бухобліку вона відображається за рахунком 482 або 484:

  • Дт 311 Кт 482/484 – отримання цільових коштів.

Використання цільового фінансування для відновлення оборотних активів (придбання нового майна або поточний ремонт оборотних та необоротних активів):

  • Дт 23, 91 – 94  Кт 20, 22, 28 – використання ТМЦ для відновлення пошкодженого майна;
  • Дт 23, 91 – 94   Кт 65, 66 – нарахування заробітної плати працівникам, зайнятим відновленням;
  • Дт 23, 91 – 94   Кт 631 – списання вартості робіт і послуг сторонніх підрядників;
  • Дт 482/484 Кт 718 – одночасно з витратами нараховується дохід в сумі понесених витрат за рахунок цільових коштів.

Якщо за рахунок цільових коштів відновлюються основні засоби, то схема обліку буде іншою. 

При придбані або створенні ОЗ  сума коштів цільового фінансування також повинна бути списана з рахунку 48. В даному випадку списується саме та сума, що була витрачена на придбання або створення ОЗ:

  • Дт 15 Кт 20, 22, 63, 65, 66 і т.д. – витрати на придбання або створення ОЗ;
  • Дт 10 Кт 15 – введення ОЗ в експлуатацію;
  • Дт 69 Кт 48 – використання цільового фінансування в тій сумі, яка була віднесена на рах. 10 як первісна вартість ОЗ.

Дохід від придбання чи створення ОЗ за кошти цільового фінансування визнається лише в розмірі нарахованої амортизації, відповідно при введенні в експлуатацію ОЗ кошти з рахунку 48 списуються на рахунок 69 записом Дт 69 Кт 48 – дохід в цей момент ще не визнається, оскільки амортизація ОЗ ще не почала нараховуватися, але суму фінансування списати треба.

Рахунок 69 "Доходи майбутніх періодів" призначено для узагальнення інформації щодо одержаних доходів у звітному періоді, які підлягають включенню до доходів у майбутніх звітних періодах – в даному випадку у періодах нарахування амортизації.

Визнання доходу на суму нарахованої амортизації здійснюється проведенням Дт 69 Кт 745 "Дохід від безкоштовно отриманих активів" - з початком нарахування амортизації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    Сьогодні 13:238
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    Сьогодні 12:0617
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:194
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202413
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202426