• Посилання скопійовано

Коригування резерву відпусток протягом року

На початку року сформовано резерв відпусток. На 01.06.2022 р. сума резерву була перевищена в зв`язку з воєнним станом в країні. Чи можливо коригувати резерв відпусток на протязі року? Як це можна зробити?

Відповідно до п. 7 П(С)БО 26, виплати за невідпрацьований час, що підлягають накопиченню, визнаються зобов'язанням через створення забезпечення у звітному періоді. 

Згідно до п. 17 П(С)БО 26 залишок забезпечення переглядається на кожну дату балансу та  у разі потреби коригується (збільшується або зменшується). У разі відсутності ймовірності вибуття  активів для погашення майбутніх зобов'язань сума такого забезпечення підлягає сторнуванню.

Залишок забезпечення на виплату відпусток, у тому числі відрахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з цих сум, станом на кінець звітного року визначається за розрахунком, який базується на кількості днів невикористаної працівниками підприємства щорічної відпустки та середньоденній оплаті праці працівників. Середньоденна оплата праці визначається відповідно до законодавства (п. 8.2 Положення №879).

Отже, причиною коригування може бути зміна річних планових показників фонду оплати праці, чисельності працівників, або, як в даному випадку, планової суми на оплату відпусток через збільшення тривалості таких відпусток тощо.

Таким чином, вважаємо, що у разі крайньої необхідності підприємство може змінити плановий показник оплати відпусток у зв’язку з воєнним станом.

Відкоригувати резерв можна двома способами:

  • складним (ним користуватися при річній інвентаризації) - потрібно на дату балансу визначити кількість невикористаних днів відпустки кожним працівником станом на кінець звітного періоду й помножити отриманий результат на середньоденну зарплату (визначену за Порядком № 100) з урахуванням нарахованого ЄСВ;
  • простим - скориставшись абз. 2 п. 13 П(С)БО 11, де зазначено, що сума забезпечення на виплату відпусток визначається щомісяця як добуток фактично нарахованої заробітної плати працівникам і відсотка, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці з урахуванням відповідної суми  відрахувань  на  загальнообов'язкове  державне соціальне  страхування, здійснити квартальне коригування. Тобто скоригований квартальний резерв визначити наступним чином: зарплату за квартал помножити на коефіцієнт нарахування ЄСВ (це 100% х ставку ЄСВ (22% та 8,41%):100%) та помножити на коефіцієнт резервування (це планова сума відпускних поділена на плановий фонд оплати праці).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»