• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування придбання і продажу тестів в е-вигляді

Підприємство – резидент України, платник податку на прибуток та неплатник ПДВ, придбало у нерезидента кілька тестів у вигляді доступу до сайту нерезидента, на якому і відбувається тестування, з метою подальшого продажу. Які особливості бухобліку та оподаткування?

Додаткові умови питання:

  • це тести щодо оцінци персоналу;
  • покупець придбаває пароль для одноразового доступу до онлайн-сервісу оцінки персоналу;
  • ввівши пароль, покупець проходить тест і отримує звіт оцінки.

З точки зору ПКУ зазначені тести, на наш погляд, вписуються в поняття електронних послуг згідно з пп. 14.1.56-5 ПКУ - послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини.

Фактично підприємство купує право скористатися такими послугами і продає таке право іншим особам.

На наш погляд, в бухобліку найдоречніше такі права обліковувати у складі товарів на субрахунку 281. Адже це актив, придбаний з метою подальшого продажу. І продаж таких активів відображати в загальному порядку, прийнятому для продажу товару, тобто, доходи від продажу відображати на субрахунку 702, а собівартість продажу на субрахунку 902.

З іншої сторони, на субрахунку 281 мають обліковуватися товарно-матеріальні цінності. А право скористатися послугами не є матеріальною цінністю.

Але ж План рахунків бухобліку не передбачає іншого рахунку, який би підходив для обліку такого права. Тому вважаємо застосування субрахунку 281 цілком коректним.

Поряд з цим, остаточну відповідь на це питання може дати тільки Мінфін, як державний орган, який правомочний реалізовувати державну політику в сфері бухобліку (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік).

З точки зору оподаткування податком на прибуток наслідки будуть такі самі, як при купівлі та подальшому продажу будь-якого іншого товару, без якихось особливостей.

При виплаті доходу нерезиденту податку на репатріацію не виникатиме, тому що підприємство – резидент України виплачує нерезиденту дохід у вигляді виручки від продажу товарів, послуг, наданих резиденту від нерезидента (див. пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ).

З точки зору оподаткування ПДВ місце постачання таких послуг знаходиться на митній території України (див. пп. 186.3-1 ПКУ). Тому при отриманні таких послуг підприємство-резидент мало би нарахувати і перерахувати до бюджету ПДВ, навіть якщо воно не є платником ПДВ.

Але з огляду на зміст пп. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ такі послуги, на наш погляд, підпадають під визначення програмної продукції (доступ до онлайн-сервісів), а тому тимчасово, до 01.01.2023 р. звільнені від оподаткування ПДВ. Отже, на наш погляд, підприємство резидент при імпортуванні таких послуг не повинно нараховувати ПДВ.

Щоправда, для уникнення непорозумінь з податковою, яка може мати іншу думку з розглядуваного питання, підприємству може бути доречним звернутися за індивідуальною податковою консультацією.

 

Чи має право підприємство (ТОВ) продати розглядувані в запитанні тести ФОП на ЄП групи III, який є водночас директором підприємства?

Відповідно до ч. 5 ст. 40 Закону про ТОВ, член виконавчого органу товариства не може без згоди загальних зборів учасників або наглядової ради товариства, а член наглядової ради товариства - без згоди загальних зборів учасників здійснювати господарську діяльність як фізична особа - підприємець у сфері діяльності товариства.

Отже, якщо ФОП придбаває тести з метою їх подальшого продажу, це можна розглядати як діяльність ФОП у сфері діяльності ТОВ. Тому для того, щоб продавати тести ФОП, директор має отримати згоду загальних зборів учасників ТОВ або наглядової ради ТОВ.

З точки зору оподаткування така операція не має якихось специфічних особливостей. Питання пов’язаності осіб в цій ситуації на оподаткування не впливає.

 ***

Читайте також: Електронні послуги від нерезидентів: правила оподаткування з 1 січня 2022 року

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»