• Посилання скопійовано

Оздоровчі послуги для працівників: чи буде додаткове благо?

Фірма оплатила згідно з договором 14700 грн за надання спортивно-оздоровчих послуг з SPORT LIFE. Послуга придбана для всіх працівників. В додатку зазначені всі працівники (але не всі користуються). Як правильно обліковувати? Чи є ідентифікація? Чи буде додаткове благо? Як розділяти?

Відповідно до ст. 7 Закону про колективні договори, у колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема, щодо встановлення гарантій і компенсацій (в т. ч. організації оздоровлення і відпочинку працівників).

Відповідно до пп. "а" пп. 164.2.17 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються дохід, отриманий як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, що належать роботодавцю, наданих платнику податку в безоплатне користування, крім випадків, коли таке надання зумовлено виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах.

Водночас, норми пп. 164.2.17 ПКУ не містять посилань на те, що доходи, одержані платником податку у вигляді безоплатного відвідування спортивного залу, не оподатковуються ПДФО. 

Тобто, колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги, зокрема, щодо оздоровлення та відпочинку працівників тощо.

Тому, щоб визначати, чи належить певний вид доходу до зарплати, чи ні, доведеться звернутись до трудового договору (або колективних договорів) із працівником.

Тут є два підходи:

  • або трактувати вартість абонементу як частину заробітної плати, що надана в натуральній формі, тоді в Додатку 4ДФ така сума відображається разом з основною сумою ЗП за ознакою доходу «101»;
  • або трактувати вартість такого абонементу як додаткове благо працівника (відображається в Додатку 4ДФ за ознакою доходу «126»).

І, якщо таким документом передбачено надання такого абонементу, – то це зарплата. Якщо ні, тоді виникає додаткове благо. 

Звертаємо увагу, що в обох варіантах нарахування ПДФО здійснюється із застосуванням до вартості абонементу натурального коефіцієнта, передбаченого пп. 164.5 ПКУ.

Військовий збір нараховується за ставкою 1,5% і без застосування натурального коефіцієнту.

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахована кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

До складу інших заохочувальних та компенсаційних виплат фонду оплати праці належать: оплата квартири або найманого житла, гуртожитків, товарів, продуктових замовлень, абонементів у групи здоров'я, передплати на газети та журнали, протезування, суми компенсації вартості виданого працівникам палива у випадках, не передбачених чинним законодавством (пп. 2.3.4 Інструкції №5).

Тобто, базою нарахування ЄСВ є вартість придбаного підприємством абонементу, з урахуванням сплаченого ПДВ.

Таким чином, якщо у договорі з постачальником спортивних послуг визначено поіменний список працівників на відвідування спортзалу, то це значить, що на кожного працівника відкритий абонемент і тому легко встановити персоналізацію. А от користуватися абонементом чи ні - справа кожного конкретного працівника.

Також, видачу абонементів працівникам можна оформити як дарунок за пп. 165-1.39 ПКУ, де сума за рік в 1500,00 грн не підлягатиме оподаткуванню. Оформляється така видача наказом керівника та реєстром видачі з зазначенням ПІП та підпису працівника в отриманні.

Водночас, якщо вартість зазначеного абоненту перевищуватиме вказану суму, то уся його вартість оподатковуватиметься ПДФО і ВЗ як додаткове благо на загальних підставах. 

При цьому, дохід, що надаватиметься у негрошовій формі, для оподаткування ПДФО збільшується на коефіцієнт, який для ставки ПДФО в розмірі 18% становить 1,219512. А сам натуральний коефіцієнт застосовується тільки до суми перевищення.

Звертаємо увагу, що оподаткуванню підлягатиме абонемент один раз у місяці його даруванню працівнику.

При наданні працівнику доходу у негрошовій формі підприємство має нарахувати такий дохід у сумі, що фактично включає вартість абонементу та суму ПДФО, яка підлягає утриманню. Підприємство дарує працівнику абонемент і самостійно сплачує ПДФО із суми нарахованого доходу у натуральному вигляді.

Отже, при виплаті «натурального» доходу саме його збільшення на «натуральний» коефіцієнт дає змогу збільшити вартість такого доходу і утримати (сплатити) ПДФО виключно з цього доходу, а не за рахунок інших оподатковуваних доходів працівника.

Тобто, нарахування (надання) «натурального» доходу працівникам підприємство здійснює за рахунок власних коштів, тому воно як податковий агент за рахунок цих (власних) коштів має сплатити (перерахувати до бюджету) ПДФО з вартості «натурального» доходу (із суми такого доходу і за його рахунок, як це передбачено пп. 168.1.1 ПКУ). При цьому законодавство не передбачає утримання ПДФО із суми доходу, що надається у  негрошовій формі, за рахунок іншого оподатковуваного доходу працівника, у тому числі із заробітної плати. Як і не передбачає повернення працівником суми утриманих та сплачених податків з абонементу роботодавцем. 

У Додатку 4ДФ у відповідному місяці кварталу об'єднаної звітності вартість абонементу в межах 1500,00 грн відображатиметься за ознакою доходу «160», а сума перевищення - відображатиметься за ознакою доходу «126».

Також є можливість взагалі уникнути оподаткування, якщо не вести персоніфікований облік відвідування працівниками такого спортивного залу, оскільки, як відомо, обов’язку вести персоніфікацію чинне законодавство не передбачає. Це досягається шляхом укладання договору з спортивним залом на придбання так званого корпоративного абонементу (за яким оплачується оренда), яким може скористатися будь-яка кількість працівників підприємства у будь-який день. Для цього достатньо буде наказу керівника, який встановлюватиме правила користування спортивною залою: за якою адресою, в які дні та в який час.

Тоді витрати на такий абонемент не розглядатиметься як дохід працівника, відповідно не підлягатимуть оподаткуванню.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»