• Посилання скопійовано

Відображення в обліку безоплатної передачі НА неприбутковій організації

Неприбутковій організації безоплатно передали нематеріальний актив. Як його відобразити в бухгалтерському обліку?

Вибуття НА оформляється комісією актом (самостійно розробленою формою) чи за раніше чинною типовою формою №НА-3, який затверджується керівником підприємства. Крім того, складається Акт приймання-передачі об’єкта НА у двох примірниках.

Якщо підприємство, яке передає НА неприбутковій організації, є платником податку на прибуток та таке, що визначає об'єкт оподаткування з урахуванням різниць, передбачених положеннями р. III ПКУ, повинні будуть врахувати різниці, що виникають при нарахуванні амортизації та при вибутті необоротних активів, згідно зі ст. 138 ПКУ.

Зокрема, якщо НА безоплатно передаються іншій особі, то у разі такої передачі фінансовий результат до оподаткування підлягає збільшенню на суму залишкової вартості окремого об'єкта НА, визначеної відповідно до НП(С)БО, та зменшенню на суму залишкової вартості окремого об'єкта НА, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ.

Крім того, якщо під час придбання НА підприємство відобразило податковий кредит, то на дату безоплатної його передачі підприємство має нарахувати податкові зобов’язання (п. 198.5 ПКУ). В цьому випадку базою оподаткування виступить балансова (залишкова) вартість об’єкта НА, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюється така операція (п. 189.1 ПКУ), тобто його безоплатна передача.

Облік безоплатної передачі НА неприбутковій таблиці відобразимо в таблиці.

Таблиця

№з/п

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума

Дт

Кт

1.

Безоплатна передача НА з одночасним списанням залишкової вартості переданого об'єкту

976

12

1000,00

2.

Списання суми нарахованого зносу по об'єкту НА, що передається (сума умовна)

133

12

600,00

3.

Відображення суми податкового зобов'язання з ПДВ

976

641

200,00

4.

Віднесення на фінансовий результат витрат, пов’язаних з безоплатною передачею нематеріального активу

793

976

1000,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202413
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202418
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.202412
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 098
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202446