• Посилання скопійовано

Облік приплоду та приросту ваги тварин на вирощуванні та відгодівлі

Платник податку на прибуток здійснює вирощування тварин на відгодівлі. Як обліковувати приріст ваги і приплід за первісною вартістю? Як визначається первісна вартість?

Поточні біологічні активи - біологічні активи, здатні давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, приносити в інший спосіб економічні вигоди протягом періоду, що не перевищує 12 місяців, а також тварини на вирощуванні та відгодівлі.

Додаткові біологічні активи - біологічні активи, одержані в процесі біологічних перетворень (в даному випадку - приплоду).

 

Облік приплоду

Згідно з п. 9 НП(С)БО 30, додаткові біологічні активи при первісному визнанні оцінюються на вибір платника податків:

  • або за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу;
  • або за виробничою собівартістю відповідно до НП(С)БО 16.

Первісне визнання додаткових біологічних активів відображається у тому звітному періоді, у якому вони відокремлені від біологічного активу (конкретні строки визначаються за Методрекомендаціями №73, зокрема таблиці 2 та 3).

Справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату.

До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються:

  • прямі матеріальні витрати;
  • прямі витрати на оплату праці;
  • інші прямі витрати;
  • змінні загальновиробничі та постійні розподілені загальновиробничі витрати.

Зокрема, порядок розрахунку виробничої собівартості приплоду встановлено Методрекомендаціями №132.

Що ж до бухгалтерського обліку, то приплід не призведе до виникнення доходу, оскільки така операція відображається в обліку записом Дт 21 і Кт 23 у сумі або справедливої собівартості або виробничої. При цьому, якщо оприбуткування здійснюється за справедливою собівартістю, то від’ємна різниця з виробничою (залишок на рахунку 23) списується до складу витрат на субрахунок 940 «Витрати від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю» (Дт 940 Кт 23). А от якщо за такого методу оприбуткування собівартість виявиться більшою за понесені виробничі витрати, то у підприємства виникне дохід на відповідну різницю (Дт 23 Кт 710).

 

Облік приросту ваги тварин

В подальшому, як передбачено п. 10 НП(С)БО 30, на дату проміжного і річного балансу за загальним правилом приплід (біологічні активи) слід оцінювати за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу.

Якщо ж справедливу вартість біологічних активів (приплоду) на дату балансу достовірно визначити неможливо або якщо підприємство є платником податку на прибуток, вони оцінюються за первісною вартістю (п. 11 П(С)БО 30).

Разом з цим, витрати на утримання і вирощування молодняка тварин (виробнича собівартість) обліковуються на рахунку 23 «Виробництво» і подальшому збільшують собівартість молодняка.

Зокрема, згідно з п. 9.4 Методрекомендацій №132, приріст живої маси молодняка тварин і тварин на відгодівлі та птиці певного виду та групи визначається як різниця між масою поголів'я, яке було на кінець року та яке вибуло протягом року (включаючи загиблих), і масою тварин і птиці, які надійшли в групу протягом року, включаючи приплід, та які були на початок року.

Собівартість центнера приросту живої маси визначається діленням загальної суми витрат на утримання відповідної групи худоби чи птиці (без вартості побічної продукції) - кількість центнерів приросту живої маси.

В обліку приріст маси відображається аналогічними записами як і приплід:

Операція

Дт

Кт

Визнано витрати

23

20, 66, 65, 13, тощо

Збільшено вартість молодняка згідно його поточної справедливої вартості

21

23

Відображено дохід, якщо справедлива вартість перевищує понесені виробничі витрати на відгодівлю

23

710

Відображено витрати, якщо справедлива вартість є меншою за розмір понесених виробничих витрат на відгодівлю

940

23

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202413
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202423
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.20247
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427